menu
e-boekhouden

Overheid komt betaalbeloftes niet na

Het betaalbedrag van de overheid laat te wensen over, zo blijkt uit de OnGuard Credit Management Trendmeter. Van alle organisaties is de overheid de traagste betaler.

De OnGuard trendmeter is een onderzoek naar trends en ontwikkelingen binnen het credit management. Uit het onderzoek blijkt dat credit managers de overheid met voorsprong de slechtste beoordeling geven van alle branches. Ten opzichte van vorig jaar is de beoordeling voor de overheid gelijk gebleven, terwijl die van het bedrijfsleven is verbeterd.

Op een schaal van 1 (langzaamste betaler) tot 6 (snelste betaler) krijgen zeer grote bedrijven een 2,6 als beoordeling (was 1,9), grote ondernemingen een 3,1 (vorig jaar 2,4), middelgrote bedrijven een 3,5 (was 2,8) en kleine bedrijven een 2,7 (2,5 vorig jaar). Ondanks de beloften tot verbetering, scoort de overheid evenals vorig jaar een 1,1.

Premier Balkenende en toenmalig minister Ter Horst (Binnenlandse zaken) beloofden vorig jaar dat de overheid sneller zou gaan betalen. Vooral het MKB is niet te spreken over het betaalgedrag van de overheid, en het Verbond van Credit Management Bedrijven (VCMB) vindt dat er maatregelen genomen moeten worden.   

“De overheid heeft een voorbeeldfunctie voor het bedrijfsleven,” zegt Bervin Janssen, voorzitter van het VCMB. “Het sneller betalen van de rekeningen was een goed voornemen, maar in de praktijk is daar nog niets van te merken. Het is tijd om de overheid te stimuleren. Wij steunen elk initiatief om het betalingsgedrag door de overheid te verbeteren, zoals www.snellerbetalen.nl van MKB Nederland, de website die de betalingssnelheid van overheden registreert.”

Ruim de helft van de ondervraagde credit managers staat positief tegenover het openbaar maken van slecht betalende overheden, zoals MKB Nederland doet met www.snellerbetalen.nl. Van de ondervraagden zegt 34% dat deze informatie hen helpt in hun dagelijkse werkzaamheden.

 

 

 

Reacties