e-boekhouden

Online boekhouders: waarom zijn zij om?

Steeds meer ondernemers en hun accountants kiezen voor online-boekhoudoplossingen. Vooroordelen over de gevaren van boekhouden op internet worden steeds makkelijker weerlegd. Mede door de genomineerde accountants van de Cloud Accountant Award. Hoe begeleiden zij ondernemers en waar lopen zij tegenaan?

“Iedereen mailt en WhatsAppt de hele dag door, maar als het over het delen van formelere informatie gaat, steken allerlei indianenverhalen de kop op.” Aan het woord is Louis van Garderen van accountantskantoor Joinson & Spice, één van de genomineerde accountants voor de Cloud Accountant Award die tijdens het Exact Live-evenement zal worden uitgereikt. Komende week worden de drie genomineerden bekend gemaakt maar wij gingen afgelopen dagen vast een rondje langs deelnemende accountants om te zien waarom zij overstapten op de online variant.

Louis van Garderen: “Wij merken dat het de ondernemers vooral mist aan ‘awareness’. De cloud is in veel gevallen een veilige plek om dingen op te slaan. Veiliger dan de laptop die de ondernemer gebruikt als hij thuis op de bank zit, maar dan moet je wel een goede leverancier hebben en weten waar je op moet letten. De leveranciers van die leveranciers, zijn die bijvoorbeeld wel te vertrouwen? Logisch dat de ondernemer geen tijd of zin heeft zich daarin te verdiepen. Dat geldt niet alleen voor de zzp’er, ook grotere partijen hebben moeite zich te oriënteren. Daarom is het zo handig een accountant in de hand te nemen die weet waar hij het over heeft.”

Online boekhouden vs online bankieren
Ook Wessel Hees van iQOUNT stuit soms op terughoudendheid bij zijn klanten. Volgens hem is het slechts een kwestie van tijd. “Hetzelfde zag je enkele jaren geleden toen internetbankieren werd gelanceerd. Dat vond iedereen maar spannend. Terwijl we wel zonder te aarzelen in elk vaag en onbekend restaurant onze creditcard afgeven. Inmiddels is bankieren op papier een uitzondering geworden en die kant zal het ook opgaan met offline boekhouden.”

Schijnveiligheid
De keuze om niet in de cloud te werken omdat gegevens er niet beschermd zouden worden, is volgens Hees gebaseerd op schijnveiligheid. “Sommige ondernemers voelen zich veilig zolang ze die computerkast maar kunnen zien, maar waar die ook staat: op zijn kantoor of op die van mij, in veel gevallen zijn de gegevens in de cloud beter beschermd. We laten klanten de verschillende opties zien: wat gebeurt er als de aanbieder van de software failliet gaat? Hoe is hij verzekerd? Uiteindelijk kiest de klant zelf met welke leverancier ze in zee gaat.”

Beide kantoren zien dat vooral jongere ondernemers geïnteresseerd zijn in online-oplossingen. “Die generatie is opgegroeid met internet en zitten vaak al in de cloud. Voor hen is het een minder grote stap om ook hun administratie erbij onder te brengen”, zegt Hees.

Computer vs mankracht
Schijnveiligheid wordt niet alleen opgewekt door een blazende computerkast. Nancy Schaaf van MONI merkt dat ondernemers ook vaak mankracht vertrouwen boven een softwareprogramma. In veel gevallen onterecht vindt Schaaf. “Een administratief medewerker kan uitvallen. Ook is het soms lastig om werknemers mee te krijgen in tijden van veranderingen. Dan is het makkelijker om over te gaan op een boekhoudprogramma: die blijft bij de tijd en is op elk moment van de dag te raadplegen, ook buiten kantoortijden. Daarnaast is het vaak, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, een goedkope oplossing. Je moet alleen wel verder kijken: denk bijvoorbeeld aan bijscholing van administratief personeel. En wat te denken van vakanties, pensioen en ziekten.”

Overduidelijk dat deze genomineerden van de Cloud Accountant Award het eens zijn over de voordelen van online ondernemen. Zelf op zoek naar een boekhouder die helemaal online werkt? Of benieuwd naar welke kosten of uurtarief gangbaar is? Zie dan onze pagina over de boekhouder.

Gerelateerde berichten