e-boekhouden

Ondernemers tevredener dan mensen in loondienst

Gelukkige ondernemerMet de dagen die korter worden en het weer dat steeds minder wordt gaan mensen vaker piekeren. Zo twijfelen ze over het werk, piekeren ze over  het leven en maken ze zich zorgen om van alles en nog wat. Onder andere of ondernemerschap misschien een goede keuze is. Pieker niet langer en zet die stap! Want ondernemerschap maakt gelukkig, zo blijkt uit onderzoek.

Jezelf.info deed online onderzoek onder ruim honderd deelnemers naar werktevredenheid onder werkende mensen in de leeftijd 18-65 jaar. Hierin zijn zowel mensen in loondienst als ondernemers meegenomen en uit dit onderzoek kwamen de volgende resultaten:

Specifiek gelinkt aan ondernemers versus mensen in loondienst

  • Van alle ondernemers (43%) is 93,6% redelijk tot zeer tevreden. Van alle mensen in loondienst is dat 80,4%.
  • Van de mensen die aangeven redelijk tot zeer tevreden over hun werk te zijn is 49,% zelfstandige. Van de mensen die redelijk tot zeer ontevreden zijn is dat 25%.
  • Ondernemers lijken tevredener over hun salaris. 22,7% van hen zou graag betere arbeidsvoorwaarden of een hoger salaris willen. Van de mensen in loondienst is dit 42%.
  • Slechts 7,5% van de ondervraagden vindt flexibele werktijden belangrijk. Van de mensen in loondienst gaf 11% dit op. Van de zelfstandigen was dat 4,5%
  • Ondernemers zouden het liefst hun arbeidsvoorwaarden zien verbeteren (22,7%) gevolgd door graag meer mensen om zich heen en minder eenzaam werk willen (20,5%). Hierop volgen meer diepgang en minder werkdruk (beiden 11,4%).
  • Mensen in loondienst zien het liefst meer diepgang (46%) gevolgd door betere arbeidsvoorwaarden (42%) Hierop volgen de wens iets nieuws te doen (22%), meer afwisseling (20%) en minder werkdruk. 64% van de mensen in loondienst zou graag meer diepgang in hun werk zien. Van de zelfstandigen is dat 11,4%.

Verbeterpunten
Dat salaris belangrijk wordt gevonden komt ook naar voren. 30,8% van alle ondervraagden geeft betere arbeidsvoorwaarden en een hoger inkomen op als verbeterpunt. Opvallend is dat deze hoog scoren bij mensen die al relatief veel verdienen. Diepgang wordt door 30% van de ondervraagden genoemd als verbeterpunt. Maar ook sociale contacten op het werk zijn belangrijk. Met name jongeren hechten waarde aan leuke collega’s en mensen om zich heen.

Ondernemers blijken relatief tevreden over het werk en maken zich over het inkomen of de werkdruk minder zorgen. Punten die bij met name ZZP-ers wel meer spelen zijn vooral gericht op de werksfeer. Zo zouden ondernemers graag meer mensen om zich heen willen hebben.

Wat houdt ons tegen?
Wat houdt mensen tegen het roer om te gooien? In het onderzoek is ook meegenomen waarom mensen, die graag een eigen bedrijf zouden beginnen, deze stap nog niet gemaakt hebben. Mensen hebben vaak het idee dat ondernemers meer uren maken en harder moeten werken, maar uit diverse onderzoeken blijkt dat ondernemers dit zelf helemaal niet zo ervaren. Er is juist meer ruimte voor het zelf indelen van het werk en ook uit dit onderzoek van Jezelf.info blijken dit soort zaken.

Hoewel gebrek aan rust hoog scoort ligt het niet aan de werkdruk. Mensen missen vooral de mentale rust. Met name de laatste jaren is men is ook bang dat het inkomen wegvalt. Het vaste inkomen is dé grote barrière om het roer om te gooien en onder mensen tussen de 25-35 jaar ziet een op de vijf het feit dat de vaste lasten betaald moeten worden als reden dat ze niets anders gaan doen.

Conclusie?

Wat is nu de beste keuze? Ondernemerschap? Of toch maar een baan? Voor de creatievelingen is er natuurlijk nog een derde keuze: ondernemer én in loondienst!

Gerelateerde berichten