menu

Ondernemers positief over komende jaar

Hoewel 2013 niet het beste jaar was voor ondernemers, mede ook dankzij de recessie, durven ondernemers uit het mkb toch met lichtelijk optimisme vooruit te kijken. Bijna zes op de tien mkb’ers verwacht komend jaar een beter resultaat te behalen. Er lijkt zelfs iets meer vertrouwen te zijn in overheidsmaatregelen ten opzichte van 2012.

De meerderheid van 57% die goede dingen verwacht van 2014 is een stijging van de laatste jaren; eind 2012 lag het percentage namelijk nog op 45 procent, terwijl het eind 2011 om 50 procent ging. Het mkb is optimistisch, maar houdt wel een zeer afwachtende houding aan, zo blijkt uit de enquête die Flynth Adviseurs en Accountants traditioneel houdt aan het einde van een jaar. Zo is voor 2014 slechts één op de tien ondervraagde ondernemers van plan om meer dan 100.000 euro te gaan investeren.

Meer omzet bij bestaande klanten halen

In 2007 was dit percentage nog 32%, terwijl ook in 2012 nog altijd zo’n 12 à 13% bereid was om meer dan een ton te gaan investeren. Voor 2014 worden de grootste zakelijke kansen gezien in het investeren in kennis, het meer omzet halen bij bestaande klanten en het uitbreiden van efficiency en innovatie. Het voornemen om werk uit te besteden of nieuw personeel in dienst te nemen, stijgt nauwelijks. Dit jaar verwacht bijna één op de vijf mkb’ers dit te doen.

Reacties