menu

Ondernemers maken fouten

Een d in plaats van een t geschreven op onze website? Ja helaas moet ik erkennen dat de kennis van de Nederlandse taal niet mijn sterkste kant is. In dit weblog berichtje zul je ongetwijfeld meerdere spelfouten kunnen vinden.  Ik kreeg na mijn tweede of derde berichtje al heel snel een reactie over hoe ik in hemelsnaam teksten met zoveel spelfouten durfde te publiceren. Het heeft bij mij dan ook even geduurd voor ik ervan overtuigd was dat ik moest doorgaan met deze website. Na zoveel kritiek voel je je toch wat onzeker.

Enkel kwamen er gelukkig na verloop van tijd ook wat leukere reacties. Nadat ik meer ben gaan schrijven werd mijn Nederlands ook iets beter en nu ik ook wat leuke reacties heb gegaan zie ik zaken ook wat meer in perspectief. Als je wilt gaan ondernemen moet je beseffen dat je fouten gaat maken en daar niet mee moet gaan zitten. Ervan leren is natuurlijk nog beter maar je moet in ieder geval accepteren dat fouten gemaakt gaan worden. Het is een van de eisen aan ondernemerschap.

Niet te perfectionistisch zijn

Fouten maken blijft vervelend maar als ondernemer is het belangrijker om soms door te gaan, genoegen te nemen met het gemaakte werk en de volgende stap kunnen nemen. Dat is beter dan altijd maar stil te blijven staan om verder te perfectioneren, onderzoeken of optimaliseren. Geef je jezelf, je product of dienst een voldoende? Vooruit… een dikke 7? Dan is het klaar! Dan kun je verder! Dan heb je tijd voor de volgende stap, dienst of klant!

Het wordt beter met de tijd

Echte perfectionisten kunnen nooit ondernemen. Met innovatie en ondernemerschap is perfectionisme simpelweg niet mogelijk. Producten en diensten worden beter met de tijd. Met ervaring. Met verdere ontwikkeling en feedback op eerdere resultaten.

Het bericht op MKBnet (bron: SlagersWereld – p. 23) dat op 95% van de etiketten fouten voorkomen vond ik dan ook heerlijk om te lezen. Ja. Ook grote multinationals maken elke dag vele fouten. Als 95% van de etiketten niet exact in orde zijn, dan hoef ik mij ook niet langer druk te maken om een simpel spelfoutje op Ondernemen en Internet. Wel zal ik proberen er beter op te letten. Want zoals gezegd. Fouten maken mag. Maar van je fouten leren dat is het echte werk!

Succes met ondernemen en… wees tevreden!

Reacties