‘Ondernemers, pas je businessmodel aan!’

‘Ondernemers, pas je businessmodel aan!’

Passen ondernemers en bedrijven hun businessmodel niet aan, dan overleven ze de economie 4.0 niet. Dat is de mening van oud-minister Willem Vermeend, die recent door het ministerie van Financiën werd benoemd tot een ambassadeur voor fintech. Bedrijven moeten een nieuwe strategie voor internet, technologie en klimaatverandering integreren, want de technologische revolutie én de concurrentie liggen op de loer.

Dat zegt econoom Willem Vermeend, die als hoogleraar economie is verbonden aan de Open Universiteit in een interview met Me Judice. Hij claimt dat het noodzakelijk is om je bestaande businessmodel drastisch aan te passen. Binnen vijf jaar worden namelijk grote veranderingen verwacht dankzij de ontwikkeling van big data, het gebruik van robots en de ‘Internet of Things’.

‘Vierde revolutie wordt zwaar onderschat’
Vermeend vindt dat veel bedrijven nog de boot afhouden, maar dat kan funest zijn als er een onbekende startup opstaat die wél een geïntegreerde strategie heeft en zo in één klap een gevaarlijke, vooruitdenkende concurrent wordt. Vermeend vindt dat de zogeheten vierde revolutie (na die van de stoommachine, staal en elektra & de computer) nog steeds zwaar wordt onderschat.

Het lijkt hem dan ook te storen dat veel ondernemers vandaag de dag nog helemaal niet bezig zijn met het veranderen van hun bedrijf. “Laten we beginnen met de 3D-printen. De meeste bedrijven zeggen dan: niks voor mij. Dan zeg ik IoT, Internet of Things. ‘Nog nooit van gehoord, meneer Vermeend’, zeggen ze dan. Big data? ‘Dat lijkt me interessant, maar niet voor mijn bedrijf”, aldus Vermeend.

Vermeend is niet positief over de kansen van bedrijven die nu niet inspringen op de veranderde trends en zo toelaten dat de concurrent die wél nieuwe technologie inzet er met de buit vandoor gaat. “Wie zijn businessmodel niet aanpast, bestaat over vijf jaar niet meer.”

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten