Berichten over belasting ondernemers

Ook bedrijven moeten belasting betalen. De belastingen voor ondernemers zijn veelal dezelfde als die van consumenten. Wel heeft de belastingdienst voor bedrijven andere regels, en moeten ondernemers voor de zakelijke aangifte meer administratie bijhouden.

Lees verder

Fiscus meer zicht op internetinkomsten

Fiscus meer zicht op internetinkomsten

Vanaf 1 januari dit jaar moeten platforms de inkomsten van professionele gebruikers doorgeven aan de Europese belastingdiensten. Het gaat hierbij om de inkomsten van goederen en diensten. De Europese gegevensuitwisseling moet ervoor zorgen dat professionele gebruikers voldoende belasting betalen over binnenlandse én buitenlandse transacties.

Verder lezen

Nederlands familiebedrijf zwaar belast bij overdracht

Nederlands familiebedrijf zwaar belast bij overdracht

Familiebedrijven betalen in ons land relatief veel belasting wanneer de aandelen worden overgedragen aan een volgende generatie. Hier moet gemiddeld zo'n drie ton worden afgedragen, terwijl familiebedrijven in België en Duitsland zijn vrijgesteld van belastingheffing bij generatiewisseling.

Verder lezen

Aanschaf zakelijk of privé?

Het is een van de eerste regels die veel zelfstandige ondernemers zichzelf opleggen. Kan een aanschaf ook op de zaak? Zelfs al wordt deze ook privé gebruikt? Zo ja, dan is de keuze snel gemaakt. Maar is het ook altijd de beste keuze?

Verder lezen

Drie weken oude baby heeft eigen zaak

Nederland is een jonge ondernemer rijker. Een wel heel erg jonge ondernemer, want de eigenaar van Baby BV is pas drie weken oud. We hebben hier dan ook niet (nog niet?) te maken met een zeer ambitieuze ondernemer, maar met zijn vader, die wil voorkomen dat zijn zoon ooit erfbelasting moet betalen.

Verder lezen

Belastingdienst jaagt op internet

Belastingdienst jaagt op InternetondernemersWas het voor de Belastingdienst vroeger gemakkelijk in de gaten te houden of ergens een bedrijf ontstond, tegenwoordig verdienen mensen duizenden euro's in hun uppie anoniem via het internet. Een geldstroom die bijna niet te controleren is door de Belastingdienst. Die heeft er zijn handen vol aan en bedenkt soms de gekste vragen ter controle.

Verder lezen

Excel populair bij belastingaangifte ondernemers

Voor ondernemers zijn er anno 2010 zeer veel online boekhoudprogramma's welke direct ondersteuning bieden bij de BTW en inkomsten belastingaangifte. Toch gebruikt eenderde van de ondernemers nog steeds Excel voor het bijhouden van de boekhouding en wordt de belastingaangifte 2009 in april weer vooral gedaan met deze cijfertjes.

Verder lezen

Belasting besparen door spreiding

Belasting besparen door spreiding

Tegen een ieder die het horen wil, vertel ik altijd dat het belangrijk is om een fiscale planning op te stellen. Aan de hand van deze planning is het mogelijk om te proberen om zoveel mogelijk gebruik te maken van de fiscale voorzieningen die er zijn en hierdoor een belastingbesparing te realiseren.

Verder lezen

Speuren naar belastingvoordelen en aftrekposten

Ik ben nog nooit iemand tegen gekomen die tevreden is over de hoeveelheid belasting die hij of zij moet betalen over zijn inkomen c.q. belastbare winst. Ook op verjaardagsfeestje hoor je nooit eens iemand opscheppen over de hoogte van zijn belastingaanslag. Tenminste als deze niet foutief is opgesteld of tot een lachwekkend bedrag kan worden gerekend.

Verder lezen

Failliet door de belastingdienst

Iedereen in Nederland die zichzelf financieel goed kan redden, betaalt belasting. Ondernemers dus ook. Belasting is, even heel simpel genomen, een percentage van de winst, salaris of vermogen. Failliet zou je er dan ook niet op hoeven gaan? Toch wel. Want als ondernemer kan het voorkomen dat je opeens een heel jaarsalaris aan belasting moet betalen.

Verder lezen