menu
e-boekhouden

Ondernemer zoekt M/V!

Een eigen bedrijf en een relatie vinden of onderhouden. Het is algemeen bekend dat mensen die een veeleisende baan hebben moeite hebben met het bewaken van de zogenoemde work/life-balance. Sinds een jaar ben ik zelf ondernemer en ook ik worstel hier regelmatig mee, zo merkte ik ook gedurende de vakantieperiode.

Gelukkig heb ik een hele lieve en verdraagzame partner want ik hoorde mezelf regelmatig zeggen; ‘ik check even snel mijn mail, ben zo terug!’. Om vervolgens ruim twee uur en één offerte later weer bij het zwembad aan te schuiven. Mijn BlackBerry altijd bij de hand met de focus op het rode lampje dat mij nauwkeurig op de hoogte houdt van alle inkomende berichten.

Ik ben in het dagelijkse leven relatieconsulent en help elke maand weer mensen aan een nieuwe relatie. Opvallend is dat het aantal ondernemers op zoek naar een partner fors stijgt. Niet alleen bij bureaus maar ook op datingsites. Daarnaast geeft ruim 80% van de alleenstaande ondernemers aan dat de voorgaande relatie zwaar onder druk heeft gestaan door zijn of haar ondernemerschap.

De opstart van een eigen onderneming vergt veel tijd, maar ook een bestaande onderneming uitbouwen en draaiend houden is tijdrovend. Een eigenschap van veel ondernemers is gedrevenheid en doorzettingsvermogen. Prioriteiten stellen blijkt vaak wat moeilijker te zijn, zeker als het de keuze tussen werk en privé betreft. Kan een ondernemer wel spreken van een scheiding tussen werk en privé of is het ontbreken hiervan juist het probleem?

Ondernemers die een stabiele relatie hebben, blijken vaak meer rust te hebben in het runnen van het bedrijf. Heb je een partner dan heb je ook vaak een tweede en stabiel inkomen. Ben je alleen dan draag je ook alleen al je (financiële) lasten. Daarnaast kan een partner ook af en toe een spiegel voorhouden en even relativeren wanneer je doorslaat in je enthousiasme.

Een goede relatie kan op deze manier helpen om de balans tussen werk en privé gezond te houden, maar juist die relatie krijgen en onderhouden is moeilijk wanneer deze balans er in eerste instantie niet is. Misschien is het dus wel zo dat ondernemers met een stabiele relatie van nature met meer rust ondernemen, en hierdoor een stabiele relatie konden krijgen en behouden. Het is de vraag van het kip of het ei.

Zeker is dat veel ondernemers worstelen met de verdeling van hun tijd tussen de verschillende liefdes in hun leven: het eigen bedrijf en de eventuele partner. En hetzelfde geldt voor grote groepen professionals voor wie de focus steeds meer komt te liggen op het verkrijgen van een succesvolle carrière. Niet voor niets kent met in Amerika het gezegde: ‘.lLet me know when your relationship goes down the drain, then it’s time for a promotion.’ Relatie en carrière gaan vaak moeilijk samen, en waar vroeger het stichten van een gezin prioriteit had komt een mooie carrière voor velen nu op de eerste plaats.

Ondernemen vergt heel wat van de ondernemer maar ook zeker van diens partner. Goed overleg, en hoe cliché dan ook, goede communicatie zijn van groot belang in een relatie. Daarnaast merk ik als relatieconsulent dat het voor een ondernemer van belang is dat zijn/haar nieuwe partner ook echt eigen ambitie heeft. Door mensen van hetzelfde niveau bij elkaar te brengen zie je dat partners met elkaar kunnen sparren en er begrip is voor elkaar. Zo kan een ondernemer wel degelijk drukbezet en succesvol zijn maar er ook een fijne relatie op na houden. De relatie draagt op deze manier zelfs bij aan de onderneming.

Waar een bedrijf runnen alles te maken heeft met doorzettingsvermogen, creativiteit, prioriteiten stellen en kansen benutten is dat bij het onderhouden van een relatie niet anders. Dus ondernemers van Nederland, ga ervoor!

29 juli 2010, Nina Bouw, Managing partner Finishing Touch

Reacties