e-boekhouden

Ondernemer worden tijdens crisis

Grappig om te lezen hoe lekker tegenstrijdig het nieuws kan zijn met betrekking tot kleine (startende) ondernemers en de crisis.

Volgens Zibb.nl is 70% van de ondernemers die nu start binnen 4 jaar failliet. Als je cijfers van starters van eerdere jaren niet kent klinkt dat als een hopeloze zaak. Zibb.nl (auteur Marieke Dubbelman) lijkt dat eens want die kopt het artikel zelfs met de titel: ‘Nu starten is een kansloze missie’.

MKB Nederland, de branche organisatie die door de snelle jongens nog wel eens als suf of negatief wordt afgeschilderd, is nu juist de optimist. Zij noemen een door onderzoekers van de Erasmus Universiteit gepubliceerd onderzoek waarin wordt genoemd dat ondernemerschap niet alleen een belangrijke voorspeller van de economische cyclus, maar kan het ook leiden tot kortere recessies. Verder kunnen ondernemers het vertrouwen in reddingsplannen van de overheid vergroten.

Crisis biedt kansen

Zelf zien we de crisis eigenlijk niet als oplossing of probleem voor starters of ondernemers. Het is gewoon een economische situatie waarin de echte ondernemers die blijkbaar wat minder risicovol ondernemen het gewoon goed kunnen doen. Ga je starten als incassobureau? Of als prijsvechter en weet je zeker dat je daarmee ruim voldoende marge houdt? Zit je in een semi-overheid segment of kun je reorganisaties, faillissementen of juist snelle groei helpen en ondersteunen en evengoed je kosten in de hand houden? Dan is starten voor jou nu de ultieme kans.

En die cijfers van Zibb.nl dan? Over 70% faillissement? Wees gerust begin 2008 waren de cijfers niet veel anders. Al jaren stopt 70% van de ondernemers binnen 4 jaar omdat ze een baan krijgen aangeboden, omdat er gewoon geen goede ondernemer in zat, omdat het ondernemingsplan niet deugde of omdat er geen rekening wordt gehouden met de Belastingdienst. Ik durf best te beweren dat bij 90% van de starters die nu beginnen en er over 4 jaar niet meer zijn dit compleet niets te maken heeft met het huidige economische klimaat.

Gerelateerde berichten