Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Ondernemer en onderneming

In het ondernemingsplan is er meestal een hoofdstuk over de ondernemer en de onderneming. Naast feitelijke zaken zoals personalia of kenmerken van je bedrijf beschrijf je hierin je motivatie, doelstellingen en eventuele zekerheden.

Over jezelf als ondernemer schrijven

Zelfs het beste ondernemingsplan kan een faillissement niet tegenhouden tenzij er een sterke ondernemer achter staat. Die is de belangrijkste schakel van de onderneming. Om die reden is een omschrijving van deze persoon vaak een belangrijk hoofdstuk in een ondernemingsplan.

Een heel hoofdstuk schrijven over jezelf. Voor veel mensen is dat lastig. Veel mensen vinden het al eng om over hun dienst of product te vertellen, en om dan een hele analyse te maken over de eigen sterktes of zwaktes is dan een hele opgave. Toch is het vaak minder lastig als je er eenmaal mee bezig bent. Om die reden is het slim om eerst gewoon eens wat feitelijke zaken op papier te zetten.

Word je ondernemer en zoek je meer informatie? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, online boekhouden of hoe je zelf je eigen website maken kunt.

Personalia

Een investeerder, klant of algemene lezer van jouw ondernemingsplan is vaak zeer benieuwd naar wie jij bent. Je kunt dus beginnen met enkele vaste feiten die iets over je verleden vertellen. Ben je getrouwd? Wat is je leeftijd en wat voor werk heb je zoal gedaan? Zie dit gedeelte als een kleine persoonlijke CV.

Soms gaan er verhalen rond dat voor het beginnen van een bedrijf gelukkig geen diploma’s nodig zijn. Dat is in theorie waar; iedereen mag een onderneming beginnen. Maar het is wel lastiger om een financiering te krijgen als de ondernemer zelf niet kan aantonen dat hij de kennis, ervaring en vooral de motivatie heeft om van het bedrijf een succes te maken. In het verleden behaalde diploma’s, relevante werkervaring en netwerken geven meer kans van slagen in de toekomst en zo zijn er meer voorbeelden te noemen.

Zaken die in dit hoofdstuk naar voren komen:

 1. Naam (en roepnaam)
 2. Adres
 3. Telefoonnummer (en mobiel)
 4. E-mailadres
 5. Geboortedatum
 6. Nationaliteit
 7. Burgerlijke staat of aanwezigheid partner
 8. Aanwezigheid kinderen
 9. Opleidingen
 10. Diploma’s, certificaten en bewijzen
 11. (Werk)ervaring
 12. Sterktes
 13. Zwaktes
 14. Benodigdheden & verbeterpunten

Motivatie en doelstellingen

Zelfs met de juiste werkervaringen en diploma’s zal niemand nog vertrouwen hebben dat een bedrijf ook werkelijk lukken zal. Je moet er ook écht voor willen gaan. De motivatie van de ondernemer is voor sommige lezers daarom soms het belangrijkste onderdeel.

Hier schrijf je op waarom jij de persoon bent om dit plan uit te voeren. Waarom wil je een eigen bedrijf? Waarom heb jij er geloof in dat dit is wat jij moet gaan doen de komende jaren en waarom denk je dat dit je lukt? Hierin vertel je natuurlijk niet dat je reden is omdat er “een gat in de markt is”. Dat kunnen we zelf ook wel uit het ondernemingsplan opmaken.

Maar waarom ben jij de geschikte man of vrouw om dit gat te vullen? Vind je het waanzinnig werk? Is het je roeping? Droom je er al jaren van om dit te doen? Beschrijf je diepste gevoelens waarom jij de juiste persoon bent voor dit werk. Als dat goed zit en je werkelijk hart voor de zaak hebt, ben je hard aan de juiste weg aan het timmeren.

Sterktes & zwaktes

We hebben beschreven wie je bent, en wat je wilt. In het laatste essentiële onderdeel van de ondernemer komen zijn sterke en zwakke punten aan bod. Als je beleggingsadviseur wilt worden maar de eigenschappen geduld en stressbestendigheid totaal niet hebt, is dat misschien niet verstandig. Als je een eigen kledingwinkel wil beginnen omdat je ontzettend creatief bent en met mensen kan werken, misschien wel.

Er zijn altijd zwakke punten bij een ondernemer en sterke punten. De persoon die een kledingwinkel wil beginnen is misschien totaal niet goed met cijfers en kan dat oplossen met een goede boekhouder, de beleggingsadviseur is misschien heel goed met cijfers en kan met keiharde discipline en een rustige partner de juiste balans in de zaak vinden.

Dat er goede en slechte eigenschappen zijn is dan ook zeker niet iets om je voor te schamen of om voorzichtig mee te zijn. Juist eerlijkheid en duidelijkheid wordt gewaardeerd en is aan te raden bij het maken van een ondernemingsplan.

De onderneming

Indien er in eerste instantie vooral door de ondernemer zelf wordt gewerkt binnen de onderneming en de risico’s klein blijven dan is het niet altijd noodzakelijk om een onderdeel over de onderneming zelf, in het ondernemingsplan mee te nemen.

Maar wanneer factoren als personeel, flinke aansprakelijkheid en/of met veel vermogen wordt gestart dan is het aan te raden om naast de persoonlijke ondernemer zelf, ook een hoofdstuk over de onderneming zelf te schrijven. Hierin kan worden beschreven hoe de standaardzaken binnen de onderneming worden geregeld. Zoals wie er verantwoordelijk is voor de administratie, verzekeringen en hoe de voorwaarden beschreven zijn.

Zaken die in dit hoofdstuk naar voren komen:

 1. Bedrijfsnaam (ook geregistreerd als merknaam?)
 2. Kamer van Koophandel-nummer
 3. Ondernemingsvorm
 4. Btw-nummer
 5. Vergunningen
 6. Verzekeringen
 7. Huisvesting
 8. Personeel (en de arbeidsvoorwaarden?)
 9. Algemene voorwaarden
 10. Tarief en frequentie van betaling van BTW
 11. Accountant en/of boekhouder

Mogelijke extra zekerheden voor de onderneming

Wat in het onderdeel over de eigen onderneming naar voren komt is redelijk vrij. Dat er nagedacht is over de ondernemingsvorm en bedrijfsnaam mag duidelijk zijn. De verschillen daartussen zijn enorm. Maar ook naast de ondernemingsvorm en andere zekerheden als verzekeringen kan de ondernemer aangeven dat hij nagedacht heeft over risico’s.

Als er zaken zijn met grote impact dan is het belangrijk om die hier te noemen. Denk aan het pand bij een kroeg of winkel en de vergunningen en eventuele verbouwing die hierbij komt kijken. Maar als er alleen kleine zaken zijn wil dat niet zeggen dat je hier geen punten kunt scoren. Houd het dan wel kort. Beschrijf bijvoorbeeld bondig hoe je jouw klant- en algemene voorwaarden regelt. Een ander punt is of de onderneming is aangesloten, of in ieder geval bekend is met, een relevante branchevereniging of CAO.

Algemene voorwaarden en een lidmaatschap bij een branchevereniging zijn niet verplicht. Maar daarover nadenken kan zeker geen kwaad. Op die manier worden de puntjes op de i gezet met betrekking tot risico’s en de kennis van gevaren bij het hebben van een eigen onderneming.