e-boekhouden

Ondernemen zonder hulp geen feestje

ondernemen een feestje!Ondernemen hoort een feestje te zijn, maar in de praktijk blijkt het lastiger dan soms vooraf gedacht. Volgens de ondernemer en MKB coach Ton van Dooren zullen de komende jaren steeds meer starters het loodje leggen. De reden hiervan is dat de overheid blijft bezuinigen op adequate begeleiding en financiële ondersteuning.

Natuurlijk is het niet alleen een rol van de overheid zelf. De persoonlijkheidskenmerken van de ondernemer zelf spelen de belangrijkste rol voor het al dan niet slagen van het ondernemerschap. Maar de overheid kan wel een handje helpen. Momenteel bouwt de overheid het juist af!

Ondernemen zou een feestje moeten zijn!
Vandaag presenteert Ton van Dooren zijn boek ‘Ondernemen is een feestje’ tijdens een ondernemersbijeenkomst in Utrecht en maakt de uitslag bekend van literatuuronderzoek naar de succesfactoren van ondernemerschap. Dit onderzoek is verricht door Jacques Peeters, intrapreneur binnen het segment bedrijven van de Rabobank Utrecht. Hij bedacht in 2004 de startersdesk, waarmee de Rabobank het imago kreeg van een actieve bank voor startende ondernemers.

Starters tegenwoordig soms zorgwekkend

MKB coach Ton van Dooren maakt zich ernstig zorgen over de wijze waarop mensen tegenwoordig een bedrijf starten. ‘Steeds meer jongeren worden gedwongen tot het ondernemerschap’, stelt hij. ‘Hun WW loopt af en dus gaan ze ondernemen om aan geld te komen. Maar ze hebben geen ervaring en gaan onvoorbereid aan de slag. Door de bezuinigingen van de overheid vallen bovendien kennisoverdracht en begeleiding grotendeels weg.

Het gevolg is niet alleen dat deze starters uitvallen en daardoor in de bijstand terechtkomen, ze bevuilen ook de ondernemersmarkt. Daarnaast zie je werkloze vijftigplussers steeds vaker op de markt verschijnen als startende ondernemer. Zij moeten het, na beëindiging van hun WW, ook maar zelf uitzoeken. Uit paniek beginnen ze dan een eigen bedrijf en komen in een rol terecht die niet bij ze past.’

Lagere school
Ton van Dooren begeleidt al 25 jaar ondernemers. In zijn boek Ondernemen is een Feestje laat hij 11 inspirerende ondernemers aan het woord waaronder Cor Weerdenburg, die met zijn lagere schoolachtergrond in korte tijd een welvarend schoonmaakbedrijf uit de grond stampte. Architect Ronald Willemsen, die na zware financiële tegenslagen als starter nu een van de succesvolste architectenbureaus van Utrecht runt en dit jaar op de nominatie staat voor de prestigieuze Rietveldprijs. En maatschappelijk verantwoord onderneemster Marije van Zoomeren, die in samenwerking met junglebewoners in de Surinaamse en Oegandese rimboe een duurzaam toeristisch project startte.

‘De meeste starters idealiseren het ondernemerschap’, waarschuwt Van Dooren. ‘Een onderneming leiden is geen kleinigheid. Het is hard werken, investeren, opdrachten binnenhalen, vallen en opstaan, fouten maken en leren. Je kan van ondernemen alleen zelf een feestje maken door het tonen van lef, creativiteit, doorzettingsvermogen, netwerken en de drang om te presteren.’

Gerelateerde berichten