Ondernemen vanuit huis of een bedrijfsruimte?

Bij het starten van je bedrijf heb je als ondernemer de keuze om dit vanuit huis te doen of een bedrijfsruimte te nemen. Vooral als je klein van start gaat lijkt ondernemen vanuit huis een logische keuze. Toch heeft een bedrijfsruimte buitenshuis ook zijn voordelen.

Ondernemen vanuit huis

Als je als ondernemer klein begint en niet veel budget hebt om te besteden aan een bedrijfsruimte is ondernemen vanuit huis een logische keuze. Het maakt je flexibeler en bespaart je veel kosten. Daarbij zijn werk en privé zo gemakkelijk te combineren.

Maar daarin schuilt ook een valkuil. Doordat je privéleven zo dichtbij lijkt, en je in principe thuis alles kunt doen wat je op een vrije dag ook zou doen, is er veel afleiding en lukt het soms niet om je tijd volledig aan het bedrijf te besteden.

Als je klanten wilt kunnen ontvangen is een bedrijf aan huis ook niet ideaal. Het komt minder professioneel over dan een heus bedrijfspand en daarbij wil je klanten misschien liever geen kijkje in je privéleven geven. Als je daarnaast te maken hebt met grote leveranciers die regelmatig producten af komen leveren kunnen je buren hier overlast van ervaren.

Toch kan het vooral in de startperiode van je bedrijf uitkomst bieden om vanuit huis te ondernemen. Wanneer de zaken goed lopen en je bedrijf uit zijn voegen barst kun je altijd nog verhuizen als je hier behoefte aan hebt.

Een bedrijfsruimte buitenshuis

De voordelen van een gespecialiseerde bedrijfsruimte zijn vooral de mogelijkheid om privé en werk beter te scheiden, en het hebben van een professionele ruimte om klanten en leveranciers te ontvangen. Als je op kantoor bent kun je je echt fulltime richten op het runnen van je bedrijf, en is er geen afleiding van de afwas, kinderen of de hond. Daarbij straalt je eigen bedrijfsruimte professionaliteit uit.

Nadelen zijn natuurlijk de extra kosten. Vooral op het moment kan het huren van kantoorruimte duur zijn, omdat de situatie op de kantorenmarkt de laatste maanden blijft verslechteren. En als startende ondernemer ben je vaak niet in staat om bedrijfsruimte te kopen. Daarbij maakt het ondernemen vanuit een kantoor je wat minder flexibel. Als al je werk op kantoor ligt kun je ’s avonds minder gemakkelijk nog even wat doen, en je zieke kind een dagje opvangen wordt ook wat moeilijker.

Belastingvoordelen

Als je buitenshuis onderneemt kun je de kosten voor de bedrijfsruimte als aftrekpost opgeven. Alle onkosten die je maakt voor de bedrijfsruimte zijn hierbij inbegrepen, zoals bijvoorbeeld gas, water en licht en bestedingen voor de inrichting van je kantoor.

Wanneer je vanuit een thuiswerkplek werkt kun je de kosten voor je bedrijfsruimte alleen als aftrekpost voor de belasting opgeven als de ruimte daadwerkelijk enkel gebruikt wordt als bedrijfsruimte. Je dient dus een apart gedeelte van je woning ingericht te hebben als bedrijfsruimte, en het criterium van een mogelijkheid tot opsplitsen telt hierbij zwaar. Bouwkundig dient de ruimte te splitsen te zijn van het privégedeelte van je woning, dit houdt onder andere in dat je bedrijfsruimte een eigen ingang en sanitaire voorzieningen dient te hebben.

Is dit niet het geval? Dan geef je het hele pand op als privévermogen en kun je btw aftrekken van de uitgaven voor je bedrijfsruimte. Wanneer je het pand voor het grootste gedeelte voor het bedrijf gebruikt dan kun je het pand rekenen tot vermogen van het bedrijf. Een laatste optie is een administratieve verdeling, waarbij je het ondernemersgedeelte rekent tot vermogen van het bedrijf, en het privé-gedeelte van je woning voor de inkomstenbelasting opgeeft als eigen woning.

De middenweg

Een eigen kantoor te formeel, maar thuis te informeel? Als je niet voldoende budget hebt om een eigen kantoor te huren maar ook liever niet vanuit huis onderneemt kun je terecht bij verschillende bedrijven met flexibele werkplekken. Deze bedrijfsverzamelgebouwen bieden werkplekken aan voor weinig, waarbij je samen gebruik mag maken van faciliteiten als een kantine, draadloos internet en koffieautomaten. Vaak zijn er ook grotere ruimtes te huur waarin je vergaderingen of presentaties kunt houden. Voor het ontmoeten van klanten kan dit bijvoorbeeld een uitkomst zijn, en ook bij ondernemers die hun bedrijf vanuit huis runnen maar soms willen werken zonder afleiding zijn deze werkplekken populair.

Bekijk ook eens of er incubators zijn die je zouden kunnen helpen. Deze instanties helpen jonge, veelbelovende bedrijven bij het ondernemen en bieden bedrijfsruimte en faciliteiten aan tegen veel lagere prijzen dan je betaalt voor een reguliere kantoorruimte. Daarbij kunnen incubators je van veel handige adviezen en een zakelijk netwerk voorzien.

Uiteindelijk is de keuze voor ondernemen vanuit huis of een bedrijfsruimte buitenshuis een afweging die je zelf maakt, en afhankelijk van wat het beste past bij jouw bedrijf. Door alle genoemde factoren in overweging te nemen maak je een keuze die het beste past bij je bedrijf en jouw manier van ondernemen.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten