menu
e-boekhouden

Ondernemen met een klankbord

Donderdag middag rond een uur of vier. Voor mijn gevoel ben ik deze week nog niet eens halverwege mijn to-do lijstje. Ik voel me moe. Ik voel me suf. Ik voel alsof ik geen energie heb en de Mount Everest nog moet beklimmen vandaag. In dat geval is het belangrijk dat ik zojuist even mijn klankbord aan de telefoon had.

Je kent het wel. Je bent kortaf aan de telefoon, ziet op tegen je werk, en je bureau is helemaal vol met van die gele to-do post-its. Dan belt die ondernemer met wie je goed contact hebt. Je bent kortaf en op eens vraagt hij; “hoe gaat het eigenlijk met je?” En besef je dat je de hele dag al klanten aan het wegjagen bent omdat je zo megadramatisch over aan het komen bent.

Precies een momentje voor een klankbord om even een spiegel voor je te houden. Dat moment had ik net even. En ik had het hard nodig. Ik denk dat elke ondernemer het wel nodig heeft. Elke week heb je wel een thema waar je in je hoofd mee bezig bent. Soms privé zaken zoals de ziekte van een kind, het kopen van een auto of de ruzie met de buren. Soms zakelijke problemen als een klant die korting vraagt, een belangrijke investering die net te duur is, of het overwegen van een advertentie in de lokale krant.

Je bespreekt veel zaken met collegas of met je partner. Dat zijn je dagelijkse partners met wie je dagelijks over  van alles en nog wat praat. Toch zijn zij niet altijd de juiste partij om je bij dit soort zaken te informeren en adviseren. Ze hebben geen geheel onafhankelijke rol. Ook al hebben ze het beste met je voor, het blijft zo zijn dat het voor hen van invloed kan zijn wat jij beslist. In zo’n moment is een goed klankbord van onschatbare waarde. Met hem of haar kun je even rustig je verhaal kwijt. Je klankbord ken je en kan even naar je luisteren. Ondernemen kan niemand alleen. Een klankbord heb je dan ook nodig.

Alleen al om de rotmomenten even aan te horen. Na het vertellen van een rotmoment kun je voor jezelf door. Verdrietig zijn alleen is maar verdrietig. Samen even depri zijn via de telefoon met je klankbord is soms heerlijk. Net Acda en De Munnik met “De Blues”. Heerlijk.

Mijn telefoontje met mijn klankbord friste mij weer even op. Hij gaf aan dat ik flink dramatisch klonk. Vroeg wat er was. Eigenlijk heb ik gewoon iets te veel werk aangenomen. En als ik hem zo opnoem wat ik deze week allemaal nog moet doen zit ik enkel vanavond even tot 8 uur en red ik het morgen alsnog met gemak. Het gaat wel. Na het telefoontje dus weer hard aan de slag en met het idee dat het me allemaal toch nog gaat lukken en het idee dat ik weer even weet wat ik allemaal nog moet doen heeft me werkelijk opgefrist. Een klankbord is dan ook van onschatbare waarde voor… welke ondernemer.. met welk probleem dan ook.

Ik ben blij dat ik een goede heb! Doe jij nog alles alleen? Dan wordt dit je to-do voor the first thing you do tomorrow. 🙂

Reacties