menu
e-boekhouden

Ondernemen in een nieuw jaar

2010 is aangebroken. Tijd voor een frisse start. Voor nieuwe ondernemers natuurlijk. De eerste week van januari geeft elk jaar weer topdrukte bij de KvK met een recordaantal nieuw inschrijvingen. Maar ook voor bestaande ondernemers zijn de eerste weken van het jaar een goed moment voor vernieuwing binnen de onderneming.

Zelf neem ik de laatste week van het jaar altijd vrij. Om rustig de tijd te kunnen nemen het jaar te evalueren, door te nemen en te kijken naar wat het nieuwe jaar me brengen zal. Want ook al loopt je onderneming al op volle toeren en zijn goede voornemens niets voor jou, toch is een nieuw jaar een goed moment voor wat verandering binnen een organisatie.

Verwachtingen en prognoses
Het begin van een nieuw jaar is een ideaal moment om het eerder geschreven ondernemingsplan weer eens uit de kast te trekken. Gaat alles nog zoals het ooit bedacht was? Of hebben opdrachten en klantencontacten te veel invloed gehad op je bedrijf en ben je jouw pad kwijt geraakt? Een nieuw jaar is een goed moment om je roer weer eens bij te stellen.

Administratie vernieuwen
De Belastingdienst stelt zoveel eisen aan de boekhouding dat het gedurende het jaar soms bijna niet te doen is om te wisselen van boekhoudpakket of boekhouder. Doordat factuurnummers duidelijk opeenvolgend moeten zijn kun je niet zomaar een nieuwe boekhouding starten. Op een januari begin je weer met een nieuw boekjaar en kun je wel je administratie weer eens helemaal herzien. Een goed moment dus om te zien of je coderingen, factuurnummers en administratie nog wel helemaal naar wens zijn.

Tarieven
Met een nieuw jaar worden vaak indexeringscijfers en inflatiecijfers bekend gemaakt. Veel grotere jaarlijkse contracten zijn hiervan afhankelijk. In januari vernieuwen vaak huurprijzen, hypotheektarieven, of lopende contracten. Een goed moment om ook de prijzen van jouw onderneming eens te herzien. Zijn alle prijzen nog wel acceptabel? Is je tarievenstructuur nog wel van deze tijd?

Wetgeving
In januari worden meestal de regels die bekend zijn gemaakt op Prinsjesdag van kracht. Hoe zit het eigenlijk met de wetgeving binnen jouw bedrijf? Wanneer zijn je algemene voorwaarden voor het laatst herzien en zijn je arbeidscontracten of leveringsvoorwaarden van je onderneming nog wel helemaal bij de tijd? Voldoet je gehele bedrijf nog wel aan de regels van 2010?

Goede voornemens zijn natuurlijk per ondernemer en onderneming verschillend. Waarvoor neem jij in zo’n eerste week van het jaar een beetje extra de tijd en waar ga jij dit jaar extra op letten?

Reacties