menu

Ondernemen en ziek zijn, kan dat wel?

Als zelfstandig ondernemer zijn er een aantal onderwerpen waar je liever niet aan wilt denken, ziek zijn bijvoorbeeld. Een verkoudheid of een griepje is nog wel te overzien, maar wat doe je als je langere tijd niet kunt werken? Hoe zorg je er dan voor dat je zelf weer de oude wordt en tegelijkertijd financieel overeind blijft?

In sommige gevallen kun je een beroep doen op een uitkering. Maar dit is geheel afhankelijk van hoe je dit geregeld hebt. In de praktijk blijkt dat de meeste zelfstandigen niets geregeld hebben. Van alle ondernemers heeft maar liefst 77% geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten, voornamelijk omdat ze die te duur vinden. Dit betekent dat de meeste zelfstandigen ook bij ziekte doorwerken. Bij een simpele verkoudheid of een griepje is dit geen drama, maar wat doe je wanneer je iets ergens onder de leden hebt?

Ziek en dan?
Wat veel ondernemers niet weten is dat zorgverzekeraars kunnen helpen. De basis is vrijwel overal gelijk, het verschil zit ‘m vaak in de aanvullende services en diensten. Zo kun je als zzp’er bij CZ gebruikmaken van een persoonlijke zorgcoach. Bij deze coach kun je terecht voor hulp en vragen over zorg en ziekte. De zorgcoach kan bijvoorbeeld afspraken voor je inplannen bij zorgverleners, zoekt uit of behandelingen vergoed worden en adviseert over hulpmiddelen die helpen bij het herstel.

Verder geeft CZ aan dat de zorgcoach de wachttijd voor een behandeling of het gehele zorgtraject met gemiddeld 18 dagen kan verkorten. Bijvoorbeeld door wachtlijstbemiddeling of door afspraken bij zorgverleners zo te plannen dat er weinig kostbare tijd verloren gaat. Wachten is immers vervelend en helemaal als je snel een consult, behandeling of operatie nodig hebt om weer aan het werk te kunnen.

Ziektepreventie
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Om een goed idee te krijgen hoe het met je gezondheid is gesteld, bieden diverse verzekeraars gezondheidschecks aan. Voor zzp’ers heeft CZ de ZZP Fit-Check: een online vragenlijst over je leefstijl en gezondheid. Na afloop krijg je een persoonlijk rapport waarin eventuele risico’s in kaart zijn gebracht. Ook krijg je praktische adviezen voor een gezonde leefstijl.

Alle verzekerden zijn door hun zorgverzekeraar geïnformeerd over de premies en polisvoorwaarden voor het komende jaar. Wanneer je het aanbod van je huidige zorgverzekering niet goed genoeg vindt, dan heb je nog tot 1 januari de tijd om je polis op te zeggen en over te stappen.

ondernemen en ziek

Reacties