menu
e-boekhouden

Omzetbelasting en BTW

De meeste ondernemers moeten over alle diensten en producten omzetbelasting rekenen. Consumenten noemen dit meestal btw en dit is gewoonlijk 21 procent van het verkoopbedrag. Hoe regelen ondernemers de omzetbelastingaangifte en hoe maak je deze berekeningen? 

Inhoud:

Wanneer bereken je omzetbelasting?

omzetbelastingOmzetbelasting is een ander woord voor btw. Elke ondernemer moet, met uitzondering van enkele sectoren die zijn vrijgesteld van omzetbelasting, over zijn producten en diensten omzetbelasting (btw) rekenen. Dit moet je los vermelden op alle facturen en rekeningen. Als jij als ondernemer iets koopt betaal je, net als consumenten, omzetbelasting. Het totaal wat aan omzetbelasting is binnengekomen en is uitgegeven moet je periodiek aangeven bij de belastingdienst.

Hoe moet je omzetbelasting berekenen?

Een boekhoudprogramma regelt dit meestal automatisch. Soms kun je via het boekhoudprogramma ook de omzetbelastingaangifte versturen. Maak je geen gebruik van boekhoudprogramma’s dan dien je dit zelf te berekenen. Omzetbelasting is hetzelfde als btw en meestal reken je dus 21 procent bovenop je eigen tarief.

Moeilijk is dit niet. Je neemt het bedrag dat je zelf in rekening brengt en vermenigvuldigt dit met 0,21 als je van het normale btw-tarief uitgaat. Dit is het btw-bedrag dat je naast je eigen tarief in rekening brengt. Als je deze bij elkaar optelt heb je het totale factuurbedrag.

Omzetbelasting is hetzelfde als btw en komt bovenop je eigen tarief.

Omdat de btw telkens los genoemd staat op elke factuur, is de omzetbelasting gemakkelijk bij te houden en zijn totalen gemakkelijk te berekenen. Bijvoorbeeld door in Excel telkens het btw-bedrag los te noemen en aan het einde van een maand of kwartaal deze bedragen bij elkaar op te tellen. Ook de uitgaven kun je op deze manier berekenen.

De omzetbelasting laten berekenen door een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Aangifte omzetbelasting versturen

Zodra de onderneming bij de belastingdienst bekend is krijgt deze periodiek een verzoek om digitaal een aangifte voor de omzetbelasting te versturen. Ondernemers noemen dit ook wel btw-aangifte doen. Gewoonlijk versturen ondernemers elk kwartaal de aangifte omzetbelasting. Ondernemers die vaak te laat zijn of hogere bedragen aan omzetbelasting ontvangen, moeten dit soms per maand doorgeven.

Via deze belastingaangifte kan de ondernemer aangeven hoeveel omzetbelasting is ontvangen en hoeveel er is uitgegeven aan btw. Het verschil moet je naar de belastingdienst overmaken of maakt de belastingdienst over naar jou.

Soms kun je de berekeningen van het boekhoudprogramma ook via deze software doorgeven aan de belastingdienst. Indien dit niet het geval is dan kun je via de site van de belastingdienst een digitale aangifteformulier (vragenlijst) vinden waarmee je zelf een aangifte voor de omzetbelasting kunt indienen. De eerste omzetbelastingaangifte kan voor ondernemers even spannend zijn, aangezien niet alle velden even uitgebreid worden uitgelegd. Indien je de eerste aangifte samen doet met een ondernemer of boekhouder die dit eerder heeft gedaan zul je merken dat het eigenlijk niet heel lastig is.

De meeste ondernemers raken er op den duur vrij bedreven in al kan het ook voor ervaren ondernemers een lastig klusje zijn. De omzetbelastingaangifte kan complexer worden indien er ook veel buitenlandse betalingen zijn geweest, er met verschillende btw-tarieven wordt gewerkt en delen van de omzet zonder btw waren, of indien er bij uitzondering ook met verlegde btw wordt gewerkt.

De omzetbelastingaangifte indienen via een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Omzetbelastingpercentage

omzetbelasting
Voorbeeld van omzetbelasting

Op alle diensten en producten die verkocht worden aan een Nederlands persoon of organisatie dient de ondernemer omzetbelasting te rekenen, bovenop zijn eigen tarief.

Gewoonlijk is dit 21 procent maar in sommige gevallen zoals eten en drinken (geen alcoholische dranken), geneesmiddelen, literatuur, cultuur en vervoer kan dit 9 procent zijn.

Deze belasting staat dan tijdelijk op de rekening van de ondernemer maar moet periodiek worden overgemaakt naar de belastingdienst. Soms zijn er zelfs uitzonderingen mogelijk zonder btw of met verlegde btw.

Gewoonlijk reken je 21 procent btw.

Vrijgesteld van omzetbelasting

Soms hoeft je geen omzetbelasting te rekenen over de levering van diensten of producten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij onroerende zaken, kinderopvang en kansspelen. Ook bij de kleineondernemersregeling is de ondernemer vrijgesteld en zal hij geen omzetbelasting berekenen. Voor een complete lijst van de vrijstellingen ga je naar de website van de Belastingdienst.

Kleineondernemersregeling

kleineondernemersregelingOndernemers met een beperkte omzet zijn soms vrijgesteld van het afdragen van de btw. Dit heet de kleineondernemersregeling (KOR). In het kort houdt deze in dat indien de ondernemer niet meer dan twintigduizend euro omzet deze kan worden vrijgesteld van het innen en afdragen van omzetbelasting. Betaalde btw mag hij dan ook niet verrekenen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over omzetbelasting en btw zijn:

Wanneer moet ik omzetbelasting betalen?

Omzetbelasting is hetzelfde als btw. Je betaalt dit bij elke aankoop. Ondernemers kunnen betaalde btw verrekenen met btw die ze hebben ontvangen. Dit doe je bij de btw-aangifte.

De belastingdienst informeert bedrijven wanneer ze aangifte moeten doen. De meeste bedrijven moeten de omzetbelastingaangifte indienen in de eerste maand na elk kwartaal maar dit kan per bedrijf verschillen.

Hoeveel omzetbelasting berekent een zzp'er?

De omzetbelasting bereken je over de omzet en is hetzelfde voor zzp’ers als andere bedrijven. Al zijn er wel uitzonderingen. Zowel per sector als type onderneming. Zo kunnen zzp’ers soms zijn vrijgesteld van omzetbelasting indien ze werken onder de kleineondernemersregeling.

Hoe verstuur ik de aangifte voor de omzetbelasting?

De omzetbelastingaangifte kun je versturen via software of via de site van de belastingdienst. Deze laatste is gratis maar een boekhoudprogramma maakt het meestal wel makkelijker. Deze heeft vaak al cijfers berekent en de aangifte voor een groot gedeelte al ingevuld.