menu

Nu het moment om over te stappen op glasvezel?

Glasvezel is in opkomst in Nederland en steeds meer gemeenten en bedrijventerreinen zijn de afgelopen jaren aangesloten op het Nederlandse glasvezelnetwerk. Hierdoor krijgen ook steeds meer ondernemers de mogelijkheid een glasvezelabonnement af te sluiten. Het zou volgens de aanbieders sneller en betrouwbaarder zijn dan andere vormen van internet, maar is dat ook echt zo en is het nu al de moeite waard om over te stappen?

Met glasvezelkabels kunnen gegevens met snelheden van vele gigabits per seconde over lange afstanden worden verzonden. Dat is veel sneller dan de snelheid waarmee gegevens over coax-kabels en telefoonlijnen kunnen worden verstuurd. Daarnaast krijgen alle woningen en panden die worden aangesloten op het glasvezelnetwerk een eigen kabel ter beschikking waardoor het signaal niet gedeeld hoeft te worden met anderen. De claim dat glasvezelinternet sneller en betrouwbaarder is dan andere vormen van internet is dan ook geen leugen. Hiernaast zijn ze ongevoelig voor storingen die veroorzaakt kunnen worden door radiosignalen en elektromagnetische velden. Het is in theorie dus een sneller en betrouwbaarder alternatief dan DSL- en/of kabelinternet.

Verschillen in de praktijk wel kleiner
In de praktijk is het verschil in veel gevallen echter nog wat kleiner dan je op basis van de theorie zou verwachten. Dat komt onder andere doordat er zelden problemen zijn met coax-kabels en telefoonlijnen. Ondanks de gedeelde verbinding is er doorgaans voldoende bandbreedte beschikbaar, waardoor de betrouwbaarheid van kabelinternet en DSL ook prima te noemen is. De snelheid van glasvezelinternet ligt bij de snellere abonnementen wel hoger dan de snelheid van kabelinternet en DSL. Wanneer we glasvezelinternet vergelijken met kabelinternet of DSL dan is het op alle fronten sneller, waarbij met name het verschil in uploadsnelheid enorm is.

Ook de prijzen zijn in vergelijking met kabelinternet gunstiger doordat de markt voor glasvezelinternet, in tegenstelling tot de markt voor kabelinternet, een open markt is. Kijken we bijvoorbeeld naar het snelste abonnement van Nederlands grootste kabelprovider, Ziggo, dan zien we dat je daar zakelijk gezien voor €65 (excl. BTW) per maand een downloadsnelheid van 500 Mpbs en een uploadsnelheid van 40 mbps krijgt (ongeveer in de helft van het land beschikbaar). Zet je dit af tegen de prijzen van glasvezelinternet van Vodafone, dan valt op dat je bij Ziggo iets meer betaalt en vooral een veel lagere uploadsnelheid krijgt. Bij Vodafone krijg je een download- en uploadsnelheid van 500 Mbps, terwijl het abonnement daar €50 (incl. BTW) per maand kost.

De moeite waard?
Alleen de prijs kan voor de kostenbewuste ondernemer dus een reden zijn om over te stappen. Maar hoe zit het met de voordelen in snelheid? Een DSL- of kabelverbinding zal voor een groot deel aan zzp’ers op dit moment snel genoeg zijn om efficiënt te kunnen werken. Echter, ondernemingen die zich specialiseren in digitale media óf met regelmaat in de cloud werken waarbij vaak grote bestanden moeten worden gedownload of geüpload zullen hier wel degelijk effectiever en efficienter door kunnen werken.

Is het nu al noodzakelijk om over te stappen? Daarover zullen dus de meningen zijn verdeeld. Als jij nu ruim genoeg hebt aan de verbinding die je nu gebruikt, kun je die beslissing dus prima nog even uitstellen. Aanbieders van DSL en kabelinternet hebben dus stabiel genoeg internet om je niet direct zorgen te maken als internet voor jou eigenlijk niet van levensbelang voor je bedrijf is. Maar met het oog op de toekomst kan het bijvoorbeeld voor ondernemers die vandaag de dag de keuze maken voor een nieuw kantorenpand of internetaansluiting, zeker wel een overweging zijn. Experts zijn het erover eens dat de cloud in de toekomst immers steeds belangrijker wordt. 500mbps uploadsnelheid klinkt voor velen bizar snel, maar ooit was 1mbps al een hele mooie downloadsnelheid. Met alle ontwikkelingen van de laatste paar jaar moet je er toch niet meer aan denken dat je aan een ondergemiddelde snelheid komt vast te zitten?

Reacties