menu
e-boekhouden

Nieuw keurmerk voor financiele adviseurs

keurmerkEr is weer een nieuw keurmerk op de markt. Dit keer is het ’t FAKM, Financieel Advies Keurmerk. Merkwaardige naam allereerst, want hoe dienen we dit uit te spreken? Op z’n Engels als fuck ‘m? Het is hoe dan ook de zoveelste poging van een bedrijf om extra geld te verdienen met het weggeven van vluchtig in elkaar gezette keurmerken aan een bepaalde bedrijfssector.

Uitleggen dat een markt kwalitatief beter kan is nooit erg moeilijk en ook het persbericht van FAKM wordt bij ons in de mailbox geïntroduceerd met een soortgelijke mededeling. “De financiële dienstverlening heeft de afgelopen jaren veel klappen te verwerken gekregen. Veel klanten hebben geen of minder vertrouwen in intermediairs en adviseurs, dit zorgt ervoor dat u meer moeite voor uw klanten moet doen om hen te overtuigen dat u daadwerkelijk een betrouwbare adviseur bent.”

Wat biedt het FAKM ons?
Zal best, maar wat heeft het FAKM ons dan te bieden? “Wij bieden u langs deze weg een unieke manier om uw bedrijf extra te verkopen aan klanten en een voorsprong op uw concurrenten te verwerven.”

Oké, leuk. Beetje abstract nog en dat het uniek is durven we op zijn minst met een korrel zout te nemen. Keurmerken in overvloed! Stel dat we ons aanmelden, waar moeten we dan aan voldoen voordat we dat keurmerk krijgen? Dat lezen we nergens. Wel mogen we het ‘goedgekeurd’-logo en FAKM-logo’s in al onze uitingen gebruiken, waardoor onze klanten op de juiste werkwijze van ons bedrijf geattendeerd zouden worden. Klinkt vooral voor het keurmerk zelf interessant die zo kosteloos, of nee wacht ze vragen er zelfs geld voor, het logo en de naam via allerlei drukbezochte websites kan verspreiden.

Want het kost natuuuurlijk geld
We zijn uiteraard nog steeds geboeid en lezen verder. Hoe veel kost ons dit geintje dan? Voor een kantoor met maar één medewerker kost het €169,- per jaar maar als je wel mensen in dienst hebt kan het snel oplopen tot €559 per jaar. Dat is nogal wat, als je daarvoor in de plaats alleen maar een onscherp logootje, een aanbevelingsbrief, een vermelding op de ledenlijst van de website en een beloofd marktonderzoek krijgt, waarbij we dan wel weer onze eigen vragen kunnen insturen.

Wie hebben tot nu toe een FAKM-keurmerk weten te veroveren? We googelen even en komen enkel uit bij leasefabriek.nl. Maar hey, als we via SIDN de registratiegegevens van FAKM.nl opzoeken, komen we erachter dat de Leasefabriek die site heeft geregistreerd! Ietwat apart dat de Leasefabriek op hun site trots meldt: “Ook zijn wij sinds kort in het bezit van het felbegeerde FAKM (financieel advies keurmerk) keurmerk” Een naar ‘wij van WC-Eend adviseren WC-Eend’-gevoel bekruipt ons.

En dan…. Drugsgebruik en prostitutie?
Op de bedrijfsnaam komen we wat interessante advertenties tegen. Zo handelt het bedrijf in casino en gokgerelateerde domeinnamen. Iets wat je niet verwacht van een initiatiefnemer van een keurmerk. Eigenlijk is het ons al duidelijk maar er is nog meer. Want als we verder zoeken naar de persoon die de domeinnaam voor het keurmerk heeft vastgelegd komen we het volgende tegen:  “Ik wil graag een pand leasen waar ik mijn programma van het afkicken kan uitvoeren zelf zwaar verslaafd geweest en mijn vrouw heeft gewerkt als prostituee, wij hebben wat geld maar niet genoeg wie helpt ons.”

Of dit echt is of als parodie geplaatst is door een boze relatie is niet helemaal duidelijk maar dat het apart is voor een keurmerkstarter mag duidelijk zijn. Wij hebben uiteindelijk dus maar gekozen om het keurmerk niet te af te sluiten.

En zo zijn er helaas veel te veel
In het FAKM keurmerk hebben wij dus op het eerste gezicht niet al te veel vertrouwen, maar echt uniek lijkt dat niet. In de webwinkelwereld zijn er inmiddels tientallen zogenaamde keurmerken. Op Webwinkel Weblog schreven wij in juni daarom al: Zijn webwinkels veiliger dan hun keurmerken?

Reacties