menu

Netwerktips: Kom niet als eerste aan

Ik las op een van de lijstjes vol goed bedoelde tips deze ijzersterke: Kom niet als eerste aan en ga niet als laatste weg.

Heb je zelf wel eens een feestje georganiseerd? Op het tijdstip dat het zou beginnen was er nog ………. niemand! ? Je herinnert je vast nog wel welk een twijfel zich er van je meester maakte en dat er sprake was van een lichte paniek. Wellicht ben je nog mensen, die je had uitgenodigd, gaan bellen…. Je komt toch wel?

Zelf probeer ik altijd een kwartier voor aanvangstijd aanwezig te zijn. De reden? Er zijn er een aantal. Als eerste : Je hebt parkeerplaats in de buurt, je kunt je neus snuiten, het toilet bezoeken en al doende acclimatiseren, zonder dat je meteen in een menigte van mensen wordt ondergedompeld.

Ten tweede geeft het je de tijd om met de gastheer of gastvrouw te praten en te danken voor de invitatie. De uitnodiging klopte, het tijdstip klopte en de locatie klopte. Alles stond goed vermeld, anders zou jij er ook niet zijn. Heel geruststellend en erg goed voor het zelfvertrouwen van de gastheer of -vrouw. Je maakt een goede indruk en verzekert jezelf van een uitnodiging voor een volgende bijeenkomst.

Een derde reden, voor mijzelf heel belangrijk, is, dat ik niet graag op mensen die ik niet ken afstap om kennis te maken. Het idiote doet zich daarbij voor, dat ik absoluut geen enkel bezwaar en bedenking heb als anderen naar mij toekomen en zich voorstellen. Een beetje krom, maar zo zit ik nou eenmaal in elkaar. Dus, als ik er voor zorg dat ik op tijd ben, liefst een van de eersten, dan komen de mensen automatisch op mij af en hoef ik niet op hen af! Heel doeltreffend.

Tot slot zijn er meestal nog wel een vijftal anderen die er ook zo over denken. Daar kun je al uitermate boeiende gesprekken mee hebben vóórdat het feest losbarst.

En als dat zo is, hoef je niet echt tot het einde of nóg later te blijven om gezellig, ontspannen, jezelf blijvend en tóch effectief te netwerken.

Kortom, ik ben het roerend eens met het laatste deel van de stelling: Ga niet als laatste weg, maar stel toch voor om de tip aan te passen in: Kom als eerste en ga niet als laatste weg.

Auteur: Jos Essers – http://www.mondtotmondreclame.com

Reacties