menu

Nadelen van een bedrijfsruimte

Als ondernemer is het aannemen van de sleutels van je eerste bedrijfsruimte een kleine mijlpaal op zich. Sommigen vinden zichzelf pas echt ondernemer als ze kunnen spreken van ‘naar kantoor gaan’ in plaats van dat ze vanuit huis werken. Toch zijn er redenen te bedenken waarom je geen bedrijfsruimte zou huren.

Veel ondernemers beginnen hun avontuur vanuit huis. Logisch ook, want dat huis heb je al en het is dan een vanzelfsprekend gevolg dat je met je laptop op de keukentafel je net gestarte onderneming probeert te runnen. Sommige ondernemers kiezen er bij het lanceren van hun onderneming echter voor om gelijk ‘op locatie’ te beginnen, oftewel: vanuit een gehuurde bedrijfsruimte. Nu brengt dat veel voordelen met zich mee, maar er zijn natuurlijk ook redenen te bedenken waarom je het níét zou doen.

Kosten
Zo heeft thuiswerken als grootste voordeel dat je niet zo lang onderweg bent van je huis naar je werk en vice versa. Je hoeft als het ware alleen maar uit bed te stappen om aan de slag te kunnen! Maar bij het huren van een bedrijfsruimte komt nog iets anders om de hoek kijken: de kosten.

Zoals eerder al gezegd, een huis heb je (als het goed is) al en als je besluit vanuit huis te werken komen er veel minder kosten bij dan wanneer je besluit een bedrijfsruimte te huren. Je betaalt dan niet alleen de huur, je betaalt dan ook voor de reiskosten, elektriciteitskosten, een internetverbinding, een telefoonaansluiting, de schoonmaker, et cetera. En ook de opstartkosten zijn vaak hoger, omdat je een bedrijfsruimte vaak ook goed in wilt richten. Thuis heb je deze kosten echter niet (extra).

Minder flexibiliteit
Een andere reden om niet te kiezen voor het huren (of kopen) van een bedrijfsruimte is dat je daardoor nog steeds je flexibiliteit, in ieder geval qua werktijden, behoudt. Veel ondernemers die een kantoortje huren doen dat op een bedrijventerrein of in een gebouw dat ze dat delen met andere ondernemers. Deze gebouwen kennen vaak bepaalde openingstijden, tijden waarop het terrein betreden kan worden.

Maar wat als je nou opeens, om de een of andere reden ’s nachts, of juist heel vroeg, iets moet doen voor je werk? Bij thuiswerken heb je dit probleem niet. Je loopt naar je speciale werkkamer of je aangebouwde kantoor en je kan gelijk aan de slag. Ook handig als je ’s avonds op de bank zit en je krijgt een belangrijk mailtje of belletje en je wil daar gelijk werk van maken. Thuis kan dat, maar als al je werkzaken op kantoor liggen, gaat dat een stuk lastiger.

Contracten
Kosten en flexibiliteit zouden dus redenen kunnen vormen om maar (even) geen bedrijfsruimte te nemen. Maar er zijn ook andere motieven om het niet te doen. Een daarvan is bijvoorbeeld dat je bij het huren van een bedrijfsruimte vastzit aan een contract en dat je bij het kopen van een kantoor waarschijnlijk nóg minder snel kan verhuizen mocht dat nodig zijn. En dat zijn toch zaken waar je rekening mee moet houden.

Ons advies is dan ook om te wachten met het kopen van een kantoor totdat je met enige zekerheid weet dat je het in ieder geval nog een tijdje kan uitzingen met je onderneming. Zit je echter in de startende fase, dan is kopen wat ons betreft helemaal uit den boze en huren is dan misschien ook geen verstandige keuze gezien de kosten en het huurcontract. Want als je na een paar maanden erachter komt dat je onderneming weinig levensvatbaar is, dan wil je niet óók nog eens met je bedrijfsruimte op allerlei administratieve rompslomp stuiten.