menu

Naamloze vennootschap NV

Een naamloze vennootschap is een ondernemingsvorm die in veel zaken vergelijkbaar is met een Besloten Vennootschap (de BV ) met als verschil dat de aandelen (en dus niet de vennootschap zelf) naamloos zijn. Dit aandeel is een waardepapier en dus vrij verhandelbaar. Op de beurs worden deze aandelen verhandeld. Een aandeelhouder is niet aansprakelijk, en zijn bevoegdheden zijn beperkt. Omdat het aantal aandelen bij een NV erg groot kan zijn, zijn het niet de eigenaren welke de dagelijkse beslissingen maken, maar wordt er een bestuur benoemd, direct al bij oprichting van de NV.

Het bestuur kan de dagelijkse beslissingen nemen. Het is bevoegd te handelen namens de NV maar is hier geen eigenaar van. Het is in dienst van de NV. Eens per periode wordt er een aandeelhoudersvergadering gehouden waarbij de aandeelhouders worden geinformeerd, en kunnen laten weten of ze tevreden zijn met de visie en werkwijze van het bestuur.

De NV is zelf een rechtspersoon en is zo zelf aansprakelijk voor zijn eigen doen en laten. Indien dit mis gaat, wordt de NV zelf failliet verklaard. Als er geen geld is dan komen de schuldeisers met lege handen te staan. De NV kan zelf handelen en heeft zo geen vaste ondernemer nodig. In feite zijn de vele aandeelhouders allemaal een beetje ondernemer omdat zij een gedeelte van een onderneming bezitten.

Toezicht op het bestuur gebeurt via de aandeelhouders, en indien aanwezig de raad van bestuur. Deze is veelal opgebouwd via oud-bestuurders die actief bij het bedrijf blijven, belangrijke mensen binnen de organisatie en eventueel mensen uit de ondernemingsraad.

Voor het starten van een NV zijn enkele belangrijke eisen. Een NV wordt zelden uit het niets gemaakt, maar vaker komt een NV tot stand op een moment dat de eigenaren van een bedrijf zien dat het bedrijf veel geld waard is, en ze een percentage van eigendom willen delen met de wereld, in ruil voor geld. In andere woorden; een BV wordt vaak omgezet tot NV omdat de aandeelhouders een beursgang willen voorbereiden.