menu
e-boekhouden

Mobiele website

Consumenten gebruiken steeds vaker smartphones, tablets en zelfs smart-tv’s om het internet op te gaan. Als je als ondernemer een website hebt, dan moet je daar op voorbereid zijn en de mobiele bezoeker een site kunnen voorschotelen die perfect te zien en te navigeren is vanaf hun mobiele apparaat. Gelukkig zijn daar steeds meer (gratis) online tools voor, waarmee je in een uurtje een mobiele app van je website in elkaar knutselt.

Een van die tools is afkomstig van Duda Mobile. Dit bedrijf werkt nauw samen met Google, onder de naam How To Get Mo, om ondernemerssites naar de mobiel te krijgen. De inbreng van Google maakt het mogelijk dat je de mobiele website die je via de site van Duda Mobile in elkaar knutselt een jaar lang gratis kunt gebruiken en dus aan je klanten, bezoekers, partners en anderen kunt aanbieden. Daarna kun je of afscheid nemen van je app of ‘m behouden tegen betaling. Dat kost je dan 9 dollar per maand oftewel 108 dollar (zo’n 82 euro) per jaar. Niet duur voor een mobiele website die je naar hartenlust kunt aanpassen en tweaken.

Als je www.duda.co/mobile-website bezoekt, kun je de url opgeven van je website. De tool importeert vervolgens de content van je website en schotelt het vervolgens voor in een mobiele app-omgeving. Aan jou is het nu de taak om de layout, content en navigatie zo te veranderen dat het allemaal mooi oogt en goed werkt voor de mobiele gebruiker. Allereerst kun je kiezen hoe je wilt dat de mobiele website eruit ziet. Wil je een lijst, wil je een uitklapbaar menu, wil je een raster of liever toch het menu helemaal onderaan of bovenaan de mobiele website. Uiteraard kun je ook de kleuren aanpassen. De tool probeert ook zelf uit te vogelen waaruit jouw navigatiemenu bestaat, maar de verschillende tabs kun je uiteraard veranderen.

Zelf een mobiele website maken met Duda Mobile

Mobiele website aanpassen
Bij stap twee kun je pas echt los. Daar kun je alles veranderen aan de door hen voorgeschotelde pagina. Je kunt de header en het logo aanpassen, maar ook het navigatiemenu, de achtergrond, de footer en zelfs het icoontje voor op de homescreen van de mobiel. Aangezien de door Duda Mobile voorgeschotelde pagina automatisch gegenereerd is, kan het zijn dat er content of links instaan die je liever niet op je mobiele site wilt (bijvoorbeeld omdat het er gewoon niet uit ziet). Gelukkig biedt Duda Mobile de mogelijkheid aan om vrijwel alles wat op de pagina staat te verwijderen. Hierdoor kun je je homepage voor op de mobiel een beetje opschonen, zodat het allemaal niet zo druk oogt.

Om de mobiele website helemaal compleet te maken kun je een ‘click-to-call’-button toevoegen en een ‘mobile map’ zodat mensen met één klik op de button je adres op Google Maps vinden. Ook kun je content als afbeeldingen, fotogallerijen, contactformulieren, menukaarten, Yelp-beoordelingen, PayPal- of Google Checkout-buttons, een YouTube-kanaal, RSS-feeds of een Twitter-feed toevoegen. Nadat je klaar bent kun je de mobiele website testen door ‘m in een mobiele omgeving te bekijken. Zo kun je zien hoe je mobiele website eruit ziet op een Android-toestel, een iOS-apparaat, een Windows-toestel of een BlackBerry. Nu kun je de mobiele website opslaan en een jaar lang gratis gebruiken. Daarna moet je kiezen: stop je ermee of betaal je 9 dollar per maand om je mooie, door jou in elkaar gezette mobiele website te behouden?

Zelf een mobiele website maken met Duda Mobile

Gratis mobiele website maken
Wil je nou echt helemaal gratis een mobiele website maken, dan zijn er nog twee andere goede alternatieven die wij uitgeprobeerd hebben: MytaGGle en Conduit Mobile. Het Nederlandse MytaGGle laat je kiezen uit wat templates, waarna er standaard icoontjes zoals ‘Twitter’, ‘Facebook’ en ‘Contact’ op je scherm verschijnen. Daarna kun je de boel aanpassen. Je kunt RSS-feeds toevoegen en die achter een aanklikbaar icoontje plaatsen en uiteraard ook de layout wijzigen. Zo krijg je uiteindelijk een pagina waarop mobiele bezoekers kunnen klikken op diverse icoontjes om zo je Twitter-account te zien of je weblog of site-content te lezen.

Conduit Mobile is wat ons betreft de Amerikaanse tegenhanger van MytaGGle. Alleen kun je met deze tool iets minder aanpassen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om zelf icoontjes voor je RSS- of Twitter-feed te uploaden, waardoor je mobiele website een meer standaard uiterlijk krijgt. Desondanks raden we Conduit Mobile ook aan, omdat de tool zelf wel goed in elkaar steekt en goed werkt.

Reacties