e-boekhouden

Minder mensen starten eigen zaak

De Kamer van Koophandel heeft wat interessante cijfers  gedeeld over het jaar 2012 tot nu toe. En wat blijkt? Er zijn dit jaar 104.600 ondernemingen bijgeschreven in het Handelsregister. Dat is 4,4% minder dan in diezelfde periode vorig jaar. Van de startende zelfstandigen zonder personeel is overigens na vier jaar nog maar zo’n 30% actief.

Meer mannen starten eigen zaak
Puur gekeken naar wie zich inschrijft bij de KvK, zijn nog altijd zijn de mannen oververtegenwoordigd in de wereld van startende zzp’ers: 61% is man tegenover 39% die van het vrouwelijke geslacht is. Ten opzichte van de situatie vijf jaar geleden is het aandeel vrouw wel gegroeid (toen was de verhouding 69:31), maar de laatste drie jaar is die verhouding echter redelijk stabiel gebleven. Voor vrouwen zijn de populairste branches om in te starten schoonheidsverzorging, organisatie en adviesbureau, overige paramedische praktijken, thuiszorg en haarverzorging. Bij de mannen zijn dit burgerlijke en utiliteitsbouw, organisatie en adviesbureau, ontwikkeling en productie van maatwerksoftware, koeriers en reclameontwerp en adviesbureaus.

Goed ondernemingsplan is belangrijk
Van de zzp’ers die beginnen is dus na vier jaar nog maar zo’n dertig procent actief. Bij bedrijven zijn de cijfers iets positiever: na vier jaar is 62% van de gestarte bedrijven nog actief. Uit een eerder onderzoek enkele jaren geleden bleek al dat zeven op de tien gestopte bedrijven niet over een gedegen ondernemingsplan bleken te beschikken. En dat is jammer, want een goed ondernemingsplan vergroot de kans dat een bedrijf de aanloopproblemen aankan en dat het uiteindelijk zelfs succes zal boeken.

Ondanks het feit dat dit jaar dus minder startende ondernemers kent dan vorig jaar is er nog altijd veel animo voor de Startersdag van de Kamer van Koophandel. De organisatie verwacht dit jaar twintigduizend bezoekers te mogen ontvangen op de dag die zaterdag 3 november op 18 locaties in het land plaatsvindt.

Gerelateerde berichten