menu
e-boekhouden

Meer omzetgroei voor cloud gebruikende bedrijven

Bedrijven die gebruikmaken van oplossingen in de cloud realiseren wereldwijd 20 procent meer omzetgroei dan bedrijven die dit niet doen. Waar bedrijven zonder online oplossingen gemiddeld met 6 procent groeien, doen bedrijven die meerdere cloud-oplossingen benutten dit met een omzetgroei van 26 procent.

Dat blijkt uit de MKB Cloud Barometer 2015 van KPN en Exact. Deze jaarlijks peiling onder het mkb werd dit keer voor het eerst wereldwijd uitgevoerd. In de landen waar het onderzoek is gedaan, was sprake van een stijging in de omzet, met een gemiddelde groei van 12 procent.

Het lijkt erop dat vooral in Amerika de cloud een belangrijke factor in het bedrijfsresultaat is. Daar presteren ondernemingen met drie of meer cloud-oplossingen namelijk met 32 procent omzetgroei een stuk beter dan het wereldwijde gemiddelde.

Nederlandse bedrijven kenden omzetgroei van 14%
Dat gemiddelde van 12 procent wordt ook ruimschoots overschreden door de Britten, die hun omzet met gemiddeld 25 procent zagen toenemen. Duitsland en Frankrijk zitten echter onder het landelijk gemiddelde. Dat kan gelukkig niet gezegd worden van ons land, want Nederlandse bedrijven die intensief werken in de cloud registreerden een omzetgroei van 14 procent. Ter vergelijking: bedrijven in ons land die niks doen met de cloud, groeiden gemiddeld met slechts 2 procent.

Elk bedrijf kent zo zijn problemen en uitdagingen. Voor bijna twee derde van de ondervraagde bedrijven blijkt het vinden van nieuwe klanten een van de grootste uitdagingen te zijn. Bijna de helft van de ondernemers denkt 20 procent meer omzet uit hun klanten te kunnen halen, als ze betere toegang hebben tot klantinformatie. En cloud-technologie biedt volgens hen een oplossing voor dit proces. Gebruikers van de cloud ervaren dan ook dat naast gebruiksgemak deze manier van werken er ook voor zorgt dat informatie makkelijker is te vinden en te delen.

Nederlandse MKB is positief gestemd over 2015
De MKB Cloud Barometer keek niet alleen naar de resultaten uit het afgelopen jaar, maar wist ook de blik naar de toekomst te richten. En wat blijkt? Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf is positief gestemd over komend jaar. Van alle landen verwachten wij gemiddeld gezien de grootste stap in omzetstijging (naar 11 procent) te maken. En dat terwijl (of juist omdat) wij vorig jaar nog het zwakst presteerden, met een omzetgroei van 6 procent.

Mocht de verwachte omzetgroei inderdaad plaatsvinden, dan zou Nederland daarmee Frankrijk voorbijstreven, dat dan hekkensluiter lijkt te worden. Koploper zou dan nog de Verenigde Staten zijn, waar bedrijven voor komend jaar een omzetgroei van 17 procent verwachten. Ze worden op de voet gevolgd door bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk (16 procent) en Duitsland (13 procent).

Stijgende lijn in gebruik van cloud-oplossingen
Volgens Erik van der Meijden, CEO van Exact, tonen de resultaten van het onderzoek aan dat de omarming van cloud-oplossingen wereldwijd een positief effect heeft op de bedrijfsresultaten. “Al drie jaar zien wij een stijgende lijn in het gebruik van cloud-applicaties door het mkb. De eenvoud in gebruik en het altijd en overal inzicht hebben in de bedrijfsgegevens zijn daarin de belangrijkste aanjagers. Steeds meer bedrijven zien dit in en we verwachten dat over een aantal jaar alle bedrijven, groot en klein, de transitie naar de cloud maken of gemaakt hebben.”

De Cloud Barometer is een onderzoek dat in de eerste maanden van dit jaar werd uitgevoerd onder bijna drieduizend bedrijven in Nederland, Belgiƫ, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittanniƫ en de Verenigde Staten.

Reacties