e-boekhouden

Meer nieuwe ZZPers en MKBs dan vorig jaar

In april zijn er meer nieuwe zelfstandigen zonder personeel en midden- en kleinbedrijven bijgekomen vergeleken met diezelfde maand vorig jaar. Wel is het totaal aantal opgerichte bedrijven lager dan een jaar eerder. Ook ten opzichte van maart zijn er minder ondernemingen gestart.

Dit blijkt uit cijfers die Kamer van Koophandel heeft gedeeld. De belangenorganisatie heeft berekend dat er de afgelopen maand 6284 ondernemingen zijn bijgekomen in ons land. Dat is niet het totaal aantal starters, want dat lag met 15.534 wel wat hoger. Maar doordat er de afgelopen maand 9250 ondernemingen mee zijn gestopt, zijn er dus iets meer dan zesduizend bedrijven bij gekomen.

Minder faillietverklaringen
Die cijfers verschillen niet gek zo veel van de cijfers van vorig jaar april, al is het aantal bedrijven dat in april dit jaar stopte wel 7 procent groter. Het aantal faillietverklaringen is wel afgenomen en zit nu onder het niveau van vorig jaar. Vorige maand waren er ‘slechts’ 471 faillietverklaringen, wat een daling van 14% inhoudt. Hoewel landelijk gezien het aantal faillietverklaringen dus afnam, zagen de provincies Drenthe, Limburg, Overijssel en Utrecht juist een toename hierin.

Nieuwe zzp’ers en mkb-bedrijven
Onder de meer dan vijftienduizend bedrijven die de afgelopen maand werden gestart, zijn bijna tienduizend zzp’ers. Deze 9774 zelfstandigen zonder personeel vertegenwoordigen een toename van 0,6 procent ten opzichte van vorig jaar. Ook in het mkb was een geringe groei (van 0,1 procent) waarneembaar: deze maand kwamen er 1734 mkb-bedrijven bij. Vooral de toename van nieuwe nevenvestingen zorgde voor die groei.

In april stopte, in vergelijking met diezelfde periode een jaar eerder, acht procent meer zzp’ers. De afgelopen maand besloten 5398 zzp’ers ermee te stoppen. Dit percentage lag bij mkb’ers met drie procent een stuk lager. In april zijn 1633 mkb-bedrijven gestopt met hun werkzaamheden.

De belangrijkste groeisectoren onder zzp’ers blijken de gezondheidszorg, cultuur, sport en recreatie. Voor mkb’ers zijn dat de gezondheidszorg en de horeca.

Gerelateerde berichten