Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Linkedin voor bedrijven

Dat Linkedin voor bedrijven een interessant medium is, is iedereen het wel over eens. Toch staat het onder de sociale media bij bedrijven vaak niet bovenaan het lijstje. Zeker voor puur Nederlandse ondernemers is dat onterecht, want in Europa pronkt Nederland aan de top van landen met de meeste Linkedin-gebruikers. Het is dan ook het aangewezen kanaal voor ondernemers en bedrijven om een zakelijke netwerk op te bouwen.

Linkedin voor bedrijvenFacebook en Twitter moeten nog jaarlijks gebruikersaantallen inleveren, maar Linkedin blijft met toenemende mate populair in ons land met meer dan 4 miljoen leden in 2019. Wereldwijd loggen er maandelijks zo’n 300 miljoen leden in. Linkedin is voor bedrijven met zakelijke klanten met name interessant. Maar ook om zakelijke samenwerkingen aan te gaan, je te laten inspireren door vakgenoten of je als werkgever in de markt te zetten, is Linkedin uitermate geschikt.

Zoek je goede CRM-software voor het mkb? Teamleader biedt klantenbeheer, projectmanagement en facturatie. Ruim 11.000 mkb-bedrijven gingen je voor.

Je persoonlijke Linkedin-profiel

Je kunt ook een bedrijfsprofiel aanmaken, maar zeker zzp’ers of ondernemers van kleine bedrijven doen er goed aan om als eerste hun eigen profiel op orde te maken. Je bent als ondernemer vaak het gezicht van je bedrijf en op Linkedin wordt vaker naar personen dan naar bedrijven gezocht.

Zo zal bij een zakelijke afspraak zal je gesprekspartner je van tevoren opzoeken op Linkedin of ten minste een Google zoekopdracht uitvoeren, waarbij je Linkedin-profiel al snel boven komt drijven. Zorg ten eerste dat je alle onderdelen zo volledig mogelijk invult. Denk aan een duidelijke profielfoto, het linken naar projecten of producten onder je functies en het laten onderschrijven van je vaardigheden door vakgenoten.

Veel ondernemers haken af bij de basis, maar juist als je wat verder gaat dan alleen een foto en wat werkervaring kan Linkedin veel opleveren. Een goed startpunt hiervoor is de Social Selling Index op Linkedin. Deze meet hoe effectief je je professionele merk creëert. Met andere woorden: hoe zichtbaar je bent op het platform. Je ziet hier gelijk wat het gemiddelde is voor jouw vakgebied en voor jouw netwerk en hoe je presteert ten opzichte van deze groep.

Als je je profiel aanvult zal je score verbeteren. Als je dit al hebt gedaan kun je met enige regelmaat berichten plaatsen en interacteren op andermans berichten. Hierdoor zul je ook beter zichtbaar worden voor je netwerk, dan wel mensen buiten je netwerk wiens aandacht je wilt trekken.

De Social Selling Index van Linkedin.
De Social Selling Index van Linkedin.

Linkedin bedrijfspagina voor naamsbekendheid

Naast een persoonlijk Linkedin-profiel is je bedrijfspagina je voornaamste uithangbord. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld linken met je bedrijfspagina op hun cv en dragen je bedrijf op deze manier met trots uit. Op je bedrijfspagina kun je je profileren door te vertellen wat je doet en waar je als bedrijf voor staat.

Zorg dat je een bedrijfspagina niet alleen hebt puur om het hebben, maar gebruik het ook ergens voor. Je bedrijfspagina is in elk geval een goed begin ten behoeve van je naamsbekendheid en merkidentiteit. Maar wat wil je nog meer bereiken op Linkedin? Plaats content op je bedrijfspagina die aansluit op het doel dat je voor ogen hebt. Indien mogelijk kun je hier het resultaat van recente opdrachten tonen.

Personeel aantrekken op Linkedin

Linkedin staat bij het bredere publiek bekend als een vacaturesite. Natuurlijk is het meer dan dat, maar de werving van personeel is er wel een groot onderdeel van. Wil je mensen enthousiasmeren om bij je te werken? Naast het plaatsen van vacatures kun je dit het beste doen door een kijkje achter de schermen te geven. Hoe ziet een dag in jullie bedrijf eruit, waarom is het leuk om bij jullie te werken? Wat kunnen mensen verwachten van jouw bedrijf? Zichtbaarheid is belangrijk, zeker voor de mensen die al ergens werken maar bereid zijn te solliciteren bij een interessant aanbod.

Zakelijk netwerk opbouwen

Naast het werven van nieuw personeel, wordt Linkedin met name gebruikt om je zakelijke netwerk te onderhouden. Een kennis op de juiste plek kan een nieuwe zakelijke samenwerking betekenen, bijvoorbeeld. Deel bedrijfsnieuws op je bedrijfspagina en persoonlijke pagina, zoals nieuwe producten of projecten, om je netwerk op de hoogte stellen van je professionele activiteiten. Concurrenten en collega’s zullen dit evengoed doen, waardoor je elkaar kunt inspireren.

Kennis delen met vakgenoten

Inspiratie vind je niet alleen in bedrijfsnieuws van anderen, maar ook door op allerlei manieren branchekennis uit te wisselen. Waar ruim 40 procent van de Linkedin-gebruikers nieuwe producten en diensten en 50 procent bedrijfsnieuws interessant vindt, is maar liefst 60 procent van de gebruikers geïnteresseerd in branchespecifieke kennis.

Je kunt kennis op diverse manieren delen op Linkedin. Een bericht plaatsen over een opvallende businesscase of statistiek wordt bijvoorbeeld veelal goed ontvangen door je volgers. Naast het nieuwsoverzicht zijn er tienduizenden Nederlandstalige groepen actief op Linkedin die informatie over specifieke zakelijke onderwerpen delen. Vaak kun je hier ook terecht met prangende vragen over een specifiek probleem waar je tegenaan loopt.

Nog beter: je eigen Linkedin-groep starten om een gemeenschap van betrokken volgers te creëren. Pas wel op dat je leden niet overspoeld met reclamepraat en call-to-actions, maar richt je op het uitwisselen van nuttige informatie of het starten van discussies. Natuurlijk kun je ook een handvol groepen uitkiezen die aansluiten op jouw niche. Als er al actieve groepen over een onderwerp bestaan, kun je je hier beter bij aansluiten dan helemaal overnieuw te beginnen.

Artikelen op Linkedin

Nog een manier om vakkennis te delen, is door het schrijven van Linkedin-artikelen. Artikelen op Linkedin kun je schrijven vanuit je persoonlijke profiel en worden hier ook verzameld. Het nieuwsoverzicht is geschikter voor korte berichten met het bedrijf als afzender, maar in een Linkedin-artikel kun je uitvoeriger zijn. Het is dus een soort blog op je Linkedin-profiel.

Met een portfolio aan artikelen straal je allereerst deskundigheid uit. Daarnaast kan het een positieve invloed hebben op je positie in de zoekmachines. Zo zijn je artikelen ook voor niet-leden te vinden. Als je al blogs schrijft op je bedrijfswebsite maar het daarna als Linkedin-artikel plaatst, telt het dan ook niet als te beboeten dubbele content voor bijvoorbeeld Google. Althans, zolang je die volgorde aanhoudt en verwijst naar de oorspronkelijke bron.

Wil je meer verkeer naar je website leiden? Dan kan het uitstekend werken om de eerste helft van je artikel op Linkedin te plaatsen en voor de rest naar je website te verwijzen.

Presentaties op Linkedin

Tenslotte kun je presentaties delen op Linkedin middels SlideShare. Met tientallen miljoenen bezoekers per maand kun je een hoop mensen bereiken met je presentaties, pdf’s en infographics. Net als artikelen dragen presentaties bij aan je vindbaarheid, ook buiten het Linkedin-platform om. Sterker nog, iedere dia van je presentatie wordt geïndexeerd door Google. Volgens Slideshare komt meer dan 80 procent van het bezoek vanuit de zoekmachine. Ook op deze manier kun je je deskundigheid en betrouwbaarheid ten toon stellen voor prospects en potentiële samenwerkingspartners.