menu

Laat een student ’t voor je uitzoeken

Nou, laat een student het maar niet voor je uitzoeken. Per saldo ben je veel meer tijd kwijt aan begeleiden, tegen lezen en beoordelen dan hetgeen je uiteindelijk. Dit is mijn mening en ook echt niet meer dan dat. Maar wel eentje die ik graag met u wil delen.

Ik hoor regelmatig van collega-ondernemers dat je meer ideeën en/of vragen hebt waar je simpelweg de tijd niet voor hebt om deze uit te voeren. Het inhuren van iemand is vaak te duur zodat deze ideeën op de kast blijven liggen. Het beroep doen op een student is dan vaak het antwoord op uw gebeden. Enkel voordeel, kost niets en zijn enthousiast. Wat wilt u nog meer, toch? Nou, ik zal u vertellen. Een goed resultaat is misschien ook wel handig.

Hierbij een aantal zaken waarmee u rekening dient te houden als u besluit beroep te doen op een student en/of studententeam voor uw ondernemingsvraag;

 1. Een student leert een vak, deze beheerst het niet.
  Let er op dus uzelf goed op de hoogte bent van de vraag welke u onderzocht wilt hebben. U heeft als opdrachtgever een veel groter sturende rol dan u misschien verwacht. Ook qua inhoud dient u te toetsen op volledigheid.
 2. Een student is vaak enkel reactief
  Mijn ervaring is dat de student moeite heeft om ‘out of the box’ te denken en/of het lastig vindt om zelf suggesties aan te dragen. Bent u op zoek naar een goede medewerker welke uw verzoek kan uitwerken, dan is een student een goeie optie. Verwacht geen uitwerkingen welke u zelf niet had kunnen verzinnen.
 3. Afspraak is niet altijd afspraak
  Zorg voor een goede planning voor het gehele traject. Men weet dan waar men aan toe is. Zorg als opdrachtgever wel dat u de regie behoudt.
 4. U bent en blijft de ondernemer
  Verwacht niet van een student dat deze dezelfde passie voor uw vak en uw markt deelt. U bent op de hoogte van de ontwikkelingen, de student niet. En juist hierdoor vallen de resultaten van de uitgevoerde opdrachten tegen. Voor wat mij betreft is dit logisch en erg verklaarbaar.

Dit kom je dus niet tegen bij een zakelijke adviseur….

Reacties