Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

KVK Startersdag het bezoeken waard?

Afgelopen weekend was het weer tijd voor dé startersdag van de Kamer van Koophandel. De dag waarop starters alle ondernemersvragen live kunnen stellen aan de KVK, Belastingdienst, boekhouders en andere gerelateerde adviseurs. Ruim tienduizend startende ondernemers hebben de dag bezocht en de KVK is tevreden. Terecht? Wij hebben onze twijfels.

De Startersdag is een initiatief van de KVK en werd dit jaar voor de 14e keer gehouden. Bezoekers kunnen kosteloos de dag bezoeken en verkrijgen hun informatie via diverse stands en workshops. Naar eigen zeggen is de dag bezocht door ruim 11500 startende ondernemers, wat een opkomst van nog geen tweeduizend ondernemers per locatie is. Hoe goed is dat eigenlijk, minder dan tweeduizend startende ondernemers voor een startersdag in de grote steden?

Betere opkomst verwacht
Deze site bijvoorbeeld wordt elke werkdag door meer startende ondernemers bezocht dan de startersdag van de KVK in steden als Amsterdam of Utrecht! Aan de starters zelf kan het niet liggen. In 2013 zijn er 150.000 nieuwe ondernemers bijgekomen en natuurlijk bestaat het bezoek van een voorlichtingsdag ook voor een groot gedeelte uit twijfelaars en afhakers. Slechts een klein deel hiervan maakt werkelijk de stap naar ondernemerschap. Dat betekent dat van startende ondernemers maar een paar procent werkelijk de moeite neemt om een gratis informatiedag van de KVK te bezoeken voor ze starten. In steden als Amsterdam, Rotterdam of Utrecht verwacht je eigenlijk een betere opkomst bij een evenement dat deels door het rijk gesubsidieerd is en voor het andere deel commercieel behoorlijk wordt uitgemolken.

Gesubsidieerd, want de vaak prachtig gesitueerde kantoren van de KVK worden natuurlijk kosteloos ter beschikking gesteld. Dat wat commercieel inzetbaar is, wordt verkocht. De kraampjes van de boekhouders, verzekeraars en banken worden voor veel geld verhuurd. Zelfs de presentaties waarvan je op zo’n dag hoopt dat die vooral bedoeld zijn om de ondernemers in spe objectief een stapje verder te helpen, worden gewoon verkocht.

‘Met inhoud Startersdag niks mis’
Volgens de KVK is er echter met de inhoud niets mis, want de organisatie heeft ontdekt dat de grootste interesse van starters uitging naar de onderwerpen ‘financiering, marketing en fiscus’ en daar gingen nou net ook de workshops massaal over. Jawel, de starters van vandaag zijn op zoek naar antwoorden op startersvragen! Want zeg nou zelf, containerbegrippen als marketing of financiering zijn samen zo’n beetje het hele ondernemingsplan. Dat starters hier, samen met alle vragen rond de Belastingdienst, vragen over hebben is vrij voor de hand liggend, al zullen veel antwoorden op deze vragen ook prima in standaard foldermateriaal of op het internet te vinden zijn.

Wat zouden we dan gemist hebben als deze KVK Startersdag er niet was geweest? Zou de nieuwe Philips, Shell of Heineken dan uitgebleven zijn? Kans is in ieder geval groot dat de grote banken, verzekeraars, partijen als Qredits en het UWV samen met brancheorganisaties vrijwel direct alternatieven voor deze startersdag in de markt zullen zetten. Startende ondernemers zijn commercieel nou eenmaal erg interessant. Door stands en sponsoren is een dag als deze prima rendabel te maken. Wel zou een commerciële beurs waarschijnlijk strenger worden afgerekend op resultaat. Met een handvol bezoekers die antwoorden zoeken op vragen die ook op het internet te beantwoorden zijn, red je het niet. Waarschijnlijk zou de markt in dat geval dus meer segmenteren op branche of type onderneming.

Duidelijk is dat de KVK dat niet gaat verzorgen. Die zitten vast met een ouderwetse zaterdagmiddag met koffie zonder cake waarin je na het kijken van wat (betaalde) presentaties, bezoeken van wat stands en met een tas vol folders naar huis gaat met het gevoel dat je waarschijnlijk beter je vragen aan Google had kunnen stellen…

Reacties