e-boekhouden

Kosten website maken

De meeste bedrijven laten een website maken. Maar er zijn er ook die websiteloos willen zijn. Meestal is dat niet vanwege de onkosten van een website, maar meer dat die volgens hen te weinig voordelen biedt. Maar wat kost een nieuwe website eigenlijk?

Inhoud:

Hoe belangrijk is een website?

website maken: kostenDe ene website is de andere niet. Zo zijn er veel zzp’ers die er geen hebben. Van de bedrijven met tien of meer medewerkers had in 2018 zo’n 94 procent wel een website laten maken. Ruim een derde van deze websites had zelfs online bestel-, boek- of reserveringsmogelijkheden.

Er zijn dus grote verschillen en vooral zzp’ers redden het vaak zonder. Kleine bedrijven met medewerkers zien juist vaak de voordelen. Ze gebruiken de website actief in de marketing of halen hier zelfs serieuze inkomsten uit.

Een goede website tegen een betaalbaar tarief? JouwWeb biedt gebruiksvriendelijke software. Daarmee kun je zonder kennis zelf een website bouwen.

Wat gaat het maken van een website kosten?

Een bedrijfswebsite maken kun je zelf. Dan zijn de kosten van de website lager dan wanneer je hiervoor een internetbureau of webdesigner inschakelt. Zeker voor zzp’ers of kleine bedrijven, die niet precies weten welke voordelen de site hen gaat bieden, kan dit een prima eerste stap zijn.

Vaste kosten
Als je zelf een simpele website maakt heb je minimaal de volgende uitgaven:

  • Domeinregistratie
  • Hosting en SSL
  • Beheersysteem

De tarieven van hosting of een domeinnaam zijn vrij beperkt. De vaste kosten zijn daarom sterk afhankelijk van welk systeem je kiest om de inhoud van je website te beheren. WordPress is gratis mogelijk, maar voor andere websitesoftware moet je soms best wat betalen. Bij elkaar praten we dan over een of enkele tientjes aan maandelijkse kosten.

In theorie kun je hiermee aan de slag. Websitesoftware is meestal inclusief hosting en domeinnaam en ook statistieken en een e-mailadres zijn hierbij vaak inbegrepen.

Eenmalige kosten
Bovenstaande zaken zijn alleen de technische benodigheden. Daarnaast heb je vaak eenmalige uitgaven voor het het ontwerp of de inhoud van je website.

  • Logo
  • Huisstijl (webdesign)
  • Template (ontwerp)
  • Tekst en beeldmateriaal

Maatwerk-website maken: design en huisstijlVoor een professionele uitstraling wil je meestal een goed logo of huisstijl voor je website laten maken. Dit kun je meestal niet zelf bouwen. De prijzen hiervan lopen al snel in de honderden euro’s.

Met een goed sjabloon kun je vervolgens wel zelf aan de slag met het maken van pagina’s of een navigatiestructuur.

De kosten van een logo, huisstijl of template voor je website lopen al snel in de honderden euro’s.

Een goed bureau helpt hierbij. Al kun je ook een (thuis)cursus aanschaffen om de tijd die je kwijt bent aan de website te verkleinen. De tarieven hiervan zijn meestal enkele honderden euro’s en echt nodig is het niet. Maar als je zelf een website bouwen wilt zonder cursus moet je er wel rekening mee houden dat je hier al snel honderd uur of langer mee bezig bent.

Wil je zelf aan de slag met je website? JouwWeb biedt gebruiksvriendelijke software. Daarmee kun je zonder programmeerkennis zelf een website bouwen.

De kosten van een website laten maken

kosten website laten makenDe meeste ondernemers kiezen ervoor om het opzetten en ontwerpen van de website uit te besteden aan een professioneel internetbureau of webdesigner. Je weet dan zeker dat deze er professioneel uitziet en goed in elkaar zit.

De kosten van een webdesigner liggen – afhankelijk van je wensen – tussen de 80 en 100 euro per uur. Een website laten bouwen kost ook een professional al snel enkele tientallen uren. Hierdoor kost een website laten maken gemiddeld zo tussen de 2.500 en 5.000 euro.

Webshop kost al snel het dubbele

Wil je er ook gelijk een professionele webshop bij? Dan kunnen de website-kosten zomaar verdubbelen. Al is dit slechts een indicatie, de prijzen zijn enorm afhankelijk van je wensen en de tarieven van de designer. Die lopen erg uiteen. Vrijblijvend offertes opvragen en deze met elkaar vergelijken loont. Ook is het belangrijk om duidelijke instructies te geven.

De kosten van het laten maken van een website liggen ongeveer tussen de 2.500 en 5.000 euro.

Wat vind je belangrijk en wat is je budget? Daar waar het ene internetbedrijf gespecialiseerd is in maatwerk waarbij ze alles helemaal van a tot z tot in de puntjes voor je willen verzorgen, is het andere juist gericht op het betaalbaar houden van de website. Die kan bijvoorbeeld meer elementen gebruiken die hij al voor andere klanten heeft geschreven, waardoor het aantal uur sterk afneemt.

Kosten van website-onderhoud

kosten website-onderhoudEen website moet ook periodiek worden bijgewerkt. Bij sommige softwarepakketten zit het onderhoud in de prijs inbegrepen. Werk je met een maatwerk-cms of open source als WordPress? Dan heeft je website soms veel onderhoud nodig.

Het onderhouden van een website kost gemiddeld op jaarbasis enkele honderden euro’s.

De kosten van het onderhoud zijn sterk afhankelijk van welk systeem je gebruikt. Bij websitesoftware zijn deze vaak inbegrepen. De onkosten van WordPress-onderhoud zijn meestal lager dan het ontwikkelen van een ontwerp of functionaliteit maar als je dit uitbesteedt kost dit toch op jaarbasis al snel enkele honderden euro’s.

Teksten foto’s en andere inhoud

Bovenstaande stappen gaan vooral over het ontwerp of de technische stappen. Daarmee heb je een complete website, maar vervolgens moet je deze actief bijhouden. De meeste zzp’ers kiezen ervoor om de teksten, foto’s of andere inhoud zelf te maken. Dat kan zeker en hiermee kun je veel website-kosten besparen.

Uurtarief voor webdesign of webredactieBen jij zelf niet zo’n schrijver? Dan kun je hiervoor ook een tekstschrijver inschakelen. De uurtarieven van een tekstschrijver zijn meestal stukken lager dan die van een webdesigner. Maar als je zowel met een fotograaf als tekstschrijver wilt werken moet je hiervoor wel ook geld reserveren.

Naast de website komen ook nog de kosten van foto’s, teksten, marketing of social media.

Tarieven van online marketing

Daarnaast besteden ondernemers soms veel geld aan het verkrijgen van bezoekers: de tarieven van online marketing, zoekmachines, e-mailmarketing of het opzetten van een goede social mediastrategie zijn al snel honderden euro’s per maand, waardoor de totale website-kosten op termijn flink oplopen.

Wil je online je geld verdienen? Dan komen er wel meer zaken bij je website kijken! Zie ook de pagina’s over online verkopen en een webwinkel beginnen.