Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Kosten website

De meeste bedrijven hebben een eigen website. Maar er zijn ook bedrijven die websiteloos willen zijn. Meestal is dat niet vanwege de kosten van een website, maar meer dat die volgens hen te weinig voordelen biedt. Maar website-kosten kunnen hoe dan ook flink oplopen!

Inhoud:

Hoe belangrijk is een website?

bedrijfswebsiteDe ene website is de andere niet. Zo zijn er veel zzp’ers die geen website hebben. Van de bedrijven met tien of meer medewerkers had in 2018 zo’n 94 procent wel een website. Ruim een derde van deze websites had zelfs online bestel-, boek- of reserveringsmogelijkheden.

Er zijn dus grote verschillen. Al is het niet zo dat hoe groter een bedrijf is, hoe groter de kans is dat deze er een heeft. Juist kleinere bedrijven zien vaak de voordelen. Ze gebruiken de website actief in de marketing of halen hier zelfs serieuze inkomsten uit.

Wil je een website met weinig kosten? JouwWeb biedt gebruiksvriendelijke software. Daarmee kun je zonder programmeerkennis zelf een website bouwen.

Wat gaat een website kosten?

Een bedrijfswebsite maken kun je zelf. Dan zijn de kosten van de website lager dan wanneer je hiervoor een internetbureau of webdesigner inschakelt. Zeker voor zzp’ers of kleine bedrijven die niet precies weten welke voordelen de website hen gaat bieden kan dit een prima eerste stap zijn.

Maar ook als je zelf een website maakt loop je tegen kosten aan. Enkele kosten die je altijd hebt:

  • Domeinregistratie
  • Hosting en SSL
  • Software of cms

De kosten hiervan zijn vrij beperkt. Bij elkaar praten we dan over een of enkele tientjes per maand. In theorie kun je hiermee aan de slag. Vaak zijn statistieken en een e-mailadres hierbij zelfs inbegrepen.

Maar dit zijn alleen de technische zaken die je nodig hebt voor een website. Daarnaast moet je meestal kosten maken voor het ontwerp of de inhoud van je website. Enkele mogelijke kostenposten:

  • Logo
  • Huisstijl
  • Template (ontwerp)

De kosten hiervan lopen al snel in de honderden euro’s. Daarnaast moet je hiermee dus zelf aan de slag. De kans dat je met bovenstaande zaken direct in een keer een perfecte website kunt maken is klein.

De kosten van een logo, huisstijl of template voor je website lopen al snel in de honderden euro’s.

Je kunt natuurlijk een (thuis)cursus aanschaffen om de tijd die je kwijt bent aan de website te verkleinen. De tarieven hiervan zijn meestal enkele honderden euro’s en echt nodig is een cursus niet. Maar als je zelf een website bouwen wilt zonder cursus zul je er wel rekening mee moeten houden dat je hier al snel honderd uur of langer mee bezig bent.

Wil je zelf aan de slag met je website? JouwWeb biedt gebruiksvriendelijke software. Daarmee kun je zonder programmeerkennis zelf een website bouwen.

De kosten van een website laten maken

kosten websiteDe meeste ondernemers kiezen ervoor om het opzetten en ontwerpen van de website uit te besteden aan een professioneel internetbureau of webdesigner. De kosten van een webdesigner liggen – afhankelijk van je wensen – tussen de 80 en 100 euro per uur. Een website laten bouwen kost ook een professional al snel enkele tientallen uren.

Als je het dus uitbesteedt, kijk je al snel tegen zo’n 2.500-5.000 euro website-kosten aan. Wil je er ook gelijk een professionele webshop bij? Dan kunnen de prijzen zomaar verdubbelen. Al zijn deze kosten enorm afhankelijk van je wensen en de tarieven van een webdesigner. Die lopen erg uiteen. Vrijblijvend offertes opvragen en deze met elkaar vergelijken loont. Ook is het belangrijk om duidelijke instructies te geven.

De kosten van het laten maken van een website liggen ongeveer tussen de 2.500 en 5.000 euro.

Wat vind je belangrijk en wat is je budget? Daar waar het ene internetbedrijf gespecialiseerd is in maatwerk waarbij ze alles helemaal tot in de puntjes voor je willen verzorgen, is het andere juist gericht op het betaalbaar houden van de website en zal die dus meer elementen gebruiken die hij al voor andere klanten heeft geschreven, waardoor hij het aantal uur sterk kan reduceren.

Kosten van het onderhoud

kosten website-onderhoudEen website moet ook periodiek worden bijgewerkt. Bij sommige softwarepakketten zit het onderhoud in de prijs inbegrepen. Werk je met een maatwerk-cms of open source als WordPress? Dan heeft je website soms veel onderhoud nodig. De kosten hiervan zijn meestal lager dan het ontwerpen van de website maar als je dit uitbesteedt kan dit toch op jaarbasis al snel enkele honderden euro’s kosten.

Dan heb je alleen nog maar een website. Meestal wil je deze actief bijhouden. De meeste zzp’ers kiezen ervoor om de teksten, foto’s of andere inhoud zelf te maken. Dat kan zeker en hiermee kun je veel website-kosten besparen. Ben jij zelf niet zo’n schrijver? Dan kun je hiervoor ook een tekstschrijver inschakelen.

De kosten per uur van een tekstschrijver zijn meestal stukken lager dan die van een webdesigner. Maar als je zowel met een fotograaf als tekstschrijver gaat werken zul je hiervoor wel ook geld moeten reserveren. Daarnaast besteden ondernemers soms veel geld aan het verkrijgen van bezoekers: de kosten van zoekmachinemarketing, e-mailmarketing of het opzetten van een goede social media-strategie zijn al snel honderden euro’s per maand, waardoor de totale website-kosten hierdoor op termijn flink kunnen oplopen.

Wil je online je geld verdienen? Dan komen er wel meer zaken bij je website kijken! Zie ook de pagina’s over online verkopen en een webwinkel beginnen.