e-boekhouden

Keurmerk voor online boekhoudsoftware

Boekhouden op het internet is steeds populairder geworden. En dat eist z’n tol. Daarom hebben diverse aanbieders van online boekhouden samen met belanghebbenden als de Belastingdienst de handen ineengeslagen en lanceren ze het keurmerk Zeker Online. Want zeker online is het goed om te weten dat je veilig en vertrouwd kan boekhouden.

Zeker Online nieuw keurmerk
Zeker Online is opgericht om het boekhouden op internet (in de ‘cloud’) zoveel mogelijk te uniformeren en te standaardiseren, zo werd duidelijk tijdens een van de bijeenkomsten die de diverse partijen organiseerden. Dit zou de kwaliteit van de administraties laten toenemen en een goede oordeelsvorming over die nagestreefde kwaliteit mogelijk maken.

Niet alleen fijn voor de Belastingdienst en de banken, maar zeker ook voor de ondernemers. Want die zijn soms nog wat onwennig in het online boekhouden. Bijna de helft van de 1,2 miljoen mkb’ers in ons land boekhoudt met een boekhoudpakket, de rest met spreadsheet of met de spreekwoordelijke schoenendoos. Volgens de organisatie vormen vertrouwen, kosten en assurance de drempels voor ondernemers om online te gaan boekhouden. Met het keurmerk willen ze deze drempels weghalen.

Momenteel vooral ‘vergaderclub’ van software-leveranciers
Op het moment van schrijven bestaat het keurmerk nog niet. Partijen als Exact, Davilex, Yuki, Asperion, Reeleezee en Twinfield praten met andere belanghebbenden als BDO accountants, de belastingdienst, ICT Recht en ECP-EPN over de mogelijkheden van een keurmerk en wat hierin de gezamenlijke belangen zijn. Het initiatief is in december 2010 gestart en er werd ongeveer twee jaar voor uitgetrokken. Het eerste jaar zit erop en de eerste plannen dan ook duidelijk.

Overigens maakt de Belastingdienst expliciet duidelijk dat het wellicht als partner betrokken was bij de ontwikkeling van het Zeker Online-keurmerk, maar het doet geen claims in zin dat het een boekhoudpakket ‘goedkeurt’ of dat de ondernemer aanspraak kan maken op een specifieke behandeling.

Keurmerk online boekhouden komt er
Het uiteindelijke doel van Zeker Online is het ontwikkelen van een keurmerk voor administratieve cloud-oplossinge zodat ondernemers en administratieve intermediairs rond de ondernemer (administratiekantoren, belastingconsulenten, accountantskantoren) een boekhoudpakket kunnen kiezen waarmee ze gemakkelijk, veilig en betrouwbaar online (in de cloud) een administratie kunnen voeren.

Feitelijk geeft het keurmerk aan dat gegevens die worden opgeslagen en verwerkt, goed worden bewaard en er betrouwbare rapportages uit voort komen (aangiften, jaarrekening, voor kredietaanvraag en kredietrapportage).

Gerelateerde berichten