menu
e-boekhouden

Jong & Ondernemen is altijd win-win

Stel, je bent jong en je wilt voor jezelf beginnen. Maar je twijfelt omdat je geen ervaring hebt. Geen probleem, je leert snel in de praktijk. En zelfs als het mis gaat komt het uiteindelijk toch nog meestal goed.

In Nederland is het niet gebruikelijk dat iemand die net van school af komt voor zichzelf begint. De meeste jongeren gaan op zoek naar een leuke baan. Zelfs als er concrete ideeën zijn om voor zichzelf te beginnen. Naarmate men ouder, wijzer en grijzer wordt komt deze droom van een eigen bedrijf beginnen steeds vaker om de hoek kijken. Echter, de verplichtingen groeien mee (hypotheek, kinderen e.d.) en je moet wel erg sterk in je schoenen staan om een goede baan op te geven voor de onzekerheid die aan het ondernemerschap is verbonden.

Als ik met een ondernemende jongere in gesprek raak dan vraag ik altijd; “en wat is het ergste dat er mis kan gaan als je voor jezelf begint?” Steevast wordt hierop geantwoord; dat het bedrijf geen succes wordt, of dat je failliet gaat. Inderdaad, ze hebben gelijk. De praktijk bewijst dat vier van de vijf starters de eerste vijf jaar niet overleeft. Deze bedrijven gaan echter lang niet allemaal failliet (in die zin dat er uiteindelijk schulden aan derden niet betaald worden). Het aantal echte faillissementen is zeer beperkt. De meeste startende bedrijven komen niet of onvoldoende van de grond. En als ze al van de grond komen dan lukt het vaak niet om een voldoende doorstart te maken (met onvoldoende financiën als belangrijkste oorzaak). Een echt groot financieel verlies is eerder uitzondering dan regel. Veelal beperkt het verlies zich tot het geld dat de ondernemer er zelf in heeft gestoken (en het geld dat hij van Family, Friends & Fools heeft ontvangen). Dit is zeer vervelend maar niet onoverkomelijk.

Als ik praat met een ondernemende jongere dan geef ik ook altijd aan; het opstarten van een eigen bedrijf kan goed gaan, maar ook fout. Maar zelfs als je failliet gaat, dan staat dit nog goed op je CV ook! Let wel, ik ben geen voorstander van het op goed geluk beginnen van een eigen bedrijf. Maar als je een bedrijf begint, en het gaat mis, dan heb je in ieder geval laten zien dat je ondernemend bent. Dat je er voor bent gegaan. En dat is voor veel werkgevers een pré. Terecht, want in deze jaren met een eigen bedrijf leer je veel. Als ondernemer moet je hard werken, op veel markten thuis zijn en voelt je de resultaten in je eigen portemonnee.

Conclusie; als je als jonge ondernemer aan de slag gaat dan win je altijd. Zelfs als je strijdend ten onder gaat!

Reacties