menu
e-boekhouden

Je eilandje

Het beginnen van een eigen bedrijf begint steeds vaker parttime. Bijvoorbeeld op de zolderkamer. Het risico hiervan is dan echter dat je doordat je je ondernemerswereld bewust klein houd (om financiële of organisatorische redenen) je belevingswereld ook klein blijft. En dat is nu juist niet de bedoeling!

Een reclamebureau, webdesignbureau. Een schrijver, schilder of adviesbureau. Allemaal bedrijven die prima zelfstandig als zzp’er (zelfstandige zonder personeel) kunnen beginnen met een eigen bedrijf. Juist door het parttime te beginnen of door in eerste instantie thuis en zonder personeel te beginnen is het allemaal te overzien. Lage kosten, lage lasten en een overzichtelijke klantenkring en organisatie.

Ik kan het zelf met ….
Door eerst te boekhouden in Excel, door de kilometerboekhouding in Excel te doen en door allerlei zaken zelf via het internet uit te zoeken kan men zonder al te veel risico proeven van het ondernemerschap. Het nadeel echter is dat de overige zaken ook onbewust beperkt blijven. Juist doordat je minder ondernemers en/of specialisten spreekt en minder tijd besteed aan de onderneming is er minder tijd voor bijzaken. Zaken waar niet direct geld verdiend wordt. Zaken als het uitzoeken van algemene voorwaarden, opstellen van professionele offertes, met andere ondernemers spreken in de gangen van het gezamenlijke kantoor etc. Je mist al snel een groot stuk contact.

Tijdens deze contact momenten had je veel vrijblijvende tips of informatie kunnen opvangen. Het kan daardoor voorkomen dat je constant zelf het wiel aan het uitvinden bent. In Excel een kilometeradministratie maken is nog wel te doen. Maar professionele offertes maken in Word of Excel gaat al snel vele uren in zitten.

Je komt op een eilandje en bent op een gegeven moment zoveel tijd aan het steken in telkens het wiel uitvinden en zaken regelen omdat je niet wilt betalen voor het kopen van diensten dat het je eerder geld gaat kosten dan dat het geld oplevert. Daarnaast kan het altijd maar in je eentje op de zolderkamer werken behoorlijk beklemmend zijn! Je komt op een gegeven vast te zitten in problemen die helemaal geen problemen hoeven te zijn. Een simpel telefoontje naar je reclame bureau of boekhouder kan al vele problemen oplossen maar als je deze niet hebt wie moet je dan bellen?

In je uppie beginnen is oké maar kijk verder dan je neus lang is
Ik raad ondernemers die dat willen, het zeker aan om het eerst even zelf te proberen. De eerste klant of klanten kun je best even thuis op de zolderkamer proberen te helpen. Maar zodra je werkelijk van start wilt gaan met je bedrijf en je bedrijf een echte kans wilt geven moet je er ook voor durven gaan. Dan moet je ook durven investeren. Bijvoorbeeld in het lid worden van een brancheorganisatie, advies inkopen bij een adviesbureau en door het volgen van enkele workshops op wat voor gebied dan ook.

Ga de deur uit en ontmoet mensen die in hetzelfde stadium zitten als jij. Je zult zien dat het je veel inspiratie kan brengen! Wil je niet direct op deze manier geld uitgeven en heb je dit budget niet? Kijk dan eens of je op een andere manier contact kunt krijgen met lokale ondernemers. Regelmatig worden bestuurders gezocht voor verenigingen, zijn er open dagen of feestjes bij kantoren en ook zijn er vaak betaalbare ondernemersnetwerken.

Zoek maar eens goed rond en ga eens naar een netwerk of workshop toe. Je zult zien dat je in een half uurtje praten met een ondernemer die in hetzelfde schuitje zit als jij, je veel meer kan leren dan als je zelf thuis een hele werkdag gaat ploeteren om maar die 40 euro voor dit of dat probleem uit te sparen. Inpiratie is soms onbetaalbaar.

Heb je het geprobeerd of heb je gedachten over dit bericht? Ik hoor graag wat je ervaren hebt dus reageer vrijblijvend (eventueel anoniem) op dit bericht!

Reacties