e-boekhouden

Je bent een Einstein!

Als ondernemer moet je alles weten. Alles begrijpen. Overal verstand van hebben is voor veel mensen een barriere om dan maar niet te beginnen met ondernemen. Je moet bijna Albert Einstein zijn om een goede ondernemer te kunnen zijn. Maar dan kan ik jou, jij die persoon die dit nu leest geruststellen! Volgens mij ben jij een echte Einstein en kun je met een gerust hart gaan ondernemen.

Misschien is het waar en moet je flink wat karaktereigenschappen van Albert Einstein bezitten om een goede ondernemer te zijn. Ik wil het ondernemerschap zeker niet minder maken dan het is. Maar wees gerust daarvoor hoef je geen theoretische of psychologische wetenschapper te zijn. Je hoeft niet eens te weten wat het is om overeenkomsten met Albert Einstein te bezitten! Ik noemde jou een Einstein, waar ik dat op baseer? Heel gemakkelijk:

Verbeeldingskracht
Iets kunnen is een ding. Dat bezitten veel mensen. Maar kun je dingen voor je zien voordat het werkelijk zover is? Was je als kind al een echte luchtkastelenbouwer? Dan ben jij dé echte ondernemer! Albert Einstein zei ooit “Imagination is more important than knowledge” en daar sluit ik me graag bij aan. Vraag het alle grote ondernemers die iets unieks hebben opgebouwd en allen zullen zeggen dat er tijden zijn geweest dat het op papier even onmogelijk leek maar dat hun fantasie hen er doorheen bracht.

Blijf vragen!
Ja deze heb je misschien eerder gehoord van de Volkskrant. Maar ja, een krant verzint weinig zelf en geeft enkel weer wat er eerder is gebeurd? Gaat hier ook op want De Volkskrant heeft deze slogan gewoon overgenomen van Albert Einstein. De wereld draait vandaag. Maar het is aan jou als ondernemer om te bedenken, hoe draait ie morgen beter? Innovatie, techniek, vooruitgang zijn alle grote redenen voor nieuwe markten, nieuwe business. Had jij 20 jaar geleden een laptop met internet, blackberry, flatscreen en een website? Nu heeft de helft van alle ondernemers dit. Google, Microsoft, IBM, Vodafone zijn bedrijven van nu.

Volg je intuitie
Als kind volgde je voor 99% van je beslissingen je eigen intuitie. Waarom ben je daar ooit mee opgehouden? Om wat andere mensen van je denken? Dan kun je beter niet gaan ondernemen. Einstein had enkele unieke theorieën die in de praktijk niet uit te leggen waren. Maar Einstein geloofde dat het zo was, en werkte net zo lang door tot hij het bewijzen kon. Wil je razendsnel lastige beslissingen kunnen nemen? Knopen doorhakken, vooruit gaan? Vertrouw op je intuitie.

Wees positief!
We staan bij elke fout, boze klant, of negatieve verandering dagelijks uren stil. Om te kijken wat er mis ging, om te kijken wat er beter kan. Natuurlijk is dat goed maar houd het wel minimaal in evenwicht en sta ook stil bij die tevreden klant, bij die nieuwe kans, bij die nieuwe opdracht. Dat lachen gezond is weten we al lang maar is in het zakenleven des te belangrijker!

Verlaat de gebaande wegen
Gebaande wegen zijn veilig en bekend. Wat kan er nu misgaan? Maar, wat kan er nu voor positiefs op gebeuren? De meeste gebaande wegen zijn tenslotte door anderen voor je bepaald. Gemaakt. Het is bekend dat Albert Einstein een kast volhad van enkel dezelfde kleding. Want kleding deed hem niet zoveel. Nu is dat maar een klein voorbeeld maar het geeft een idee. Think outside the box!

Leer van je fouten!
Denk je soms dat Einstein zijn uitvindingen in een keer onder de knie had? Iemand die geen fouten maakt, is iemand die nooit iets echt geprobeerd heeft. Fouten maken mag! Als ondernemer moet het zelfs. Dat maakt punten als wees positief en leef op je intuitie ook zo gemakkelijk. Want als je fouten mag maken, als je niet bij de eerste tegenslag meteen bij de pakken neer hoeft te gaan zitten, dan is het maken van beslissingen ook zo reuze gemakkelijk. Heb lef, probeer iets nieuws, leer van wat er mis gaat totdat je uiteindelijk merkt dat de uitspraak 3x is scheeprecht werkelijk ergens op gebaseerd is en je plannen een waanzinnig succes zijn geworden!

Houd de balans
Zelf zie ik deze als zeer belangrijk. Te vaak hoor ik van mensen dat ze ontzag hebben voor mij als ondernemer, want zelf hadden ze dat nooit gered. “60 uur in de week werken, dag en nacht klaar staan voor klanten, niets voor mij.” Waar is toch dat idee ontstaan dat een ondernemer meer of harder zou moeten werken dan iemand in loondienst? Onzin! Als ondernemer heb je juist je vrijheid! Ja er zijn weken dat ik 60 uur bezig ben geweest met een project. Omdat ik dat op dat moment wou! Gemiddeld haal ik de 32 uur in de week niet eens denk ik? Want waarom zou ik tot 5 uur op mijn werk zitten suffen als ik merk dat ik niet meer productief ben? Om even in Einstein termen te spreken: Als A succes succes is, dan is de volgende formule: A = X * Y + Z van toepassing. Waarbij X werk is, Y plezier (en veelvuldig dus privétijd) en Z een beetje geduld en geluk. Werk zonder privé, inspanning zonder ontspanning, inzet zonder rust, allemaal onmogelijk. Wel is het zo dat je als ondernemer niet zo zeer gebonden bent aan die strakke 9tot5 mentaliteit. Hoe je X of Y invult is dan ook aan jezelf.

Even dutten!
Neem gerust even een middagdutje! Deze vond ik zelf een van de leukste vandaar dat ik hem bewust bewaarde voor het laatst. Albert Einstein geloofde heilig in het nemen van middagdutjes. Nu kwam hij misschien wat meer uit het zuiden waar Siesta’s vrij normaal zijn maar toch bevestigd deze regel alle anderen. Met een middagdutje houd je balans, maakt het je even niet uit of anderen dit normaal vinden, doe je inspiratie op, geef je je even over aan je onbewustzijn (intuitie?) en verbeeldingskracht.

Conclusie?
Eens kijken, volgens mij is het net een uur of twaalf. Als iemand met diep respect voor Albert Einstein en het geloof dat hij een ondernemend man was geef ik me even over aan zijn laatste tip en droom ik even weg met het idee dat ik misschien toch ondernemender ben dan ik altijd dacht. Dat stemt me positief en sta ik dan ook even rustig bij stil……

Gerelateerde berichten