menu
e-boekhouden

HR-softwarebedrijf Raet overgenomen door Visma

De Noorse Visma Group en het Nederlandse bedrijf Raet hebben een voorlopige overeenkomst getekend waarbij de eerste partij de intentie uitspreekt om alle aandelen van Raet over te nemen. Hiermee zou een bedrag van 600 miljoen euro gemoeid zijn.

Of de transactie ook daadwerkelijk plaatsvindt, is afhankelijk of de “toepasselijke medezeggenschapstrajecten” succesvol worden afgerond, zo maakt Raet bekend.

De nieuwe eigenaar van Raet is het Noorse bedrijf Visma Group, dat een boekhoudprogramma aanbiedt en in ons land ruim veertigduizend klanten heeft. Visma is geen onbekende van Raet, want de Nederlandse aanbieder van HR-software is sinds 2016 eigendom van investeringsbedrijf HG Capital, dat op haar beurt weer een belang heeft van 48,9 procent in Visma.

Visma wil positie in Benelux versterken

Samen zullen Visma en Raet tien miljoen klanten bedienen en daarmee een van de grootste leveranciers van HR-oplossingen worden in Europa. Met de overname wil Visma groter worden in Nederland en België. In deze twee landen is het bedrijf al actief met software-oplossingen voor onder andere boekhouding, ERP en payroll. Volgens Visma’s CEO Øystein Moan past het aanbod van Raet goed bij de HRM-strategie van Visma. “De acquisitie leidt tot wederzijdse toegevoegde waarde en groeimogelijkheden”, zo denkt hij.

Raet is opgericht in 1965 en is ontstaan uit Heidemij, dat nu beter bekend is als Arcadis. ‘RAET’ is een afkorting van het Rekencentrum voor Administratie, Efficiency en Techniek, dat de afdeling vormde van Heidemij die in de wederopbouwperiode na de oorlog de loon- en salarisadministratie deed voor tienduizenden arbeiders. Momenteel heeft Raet zo’n duizend werknemers en heeft het wereldwijd meerdere vestigingen.

Reacties