Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Helft zzp-vrouwen verdient geen 25 duizend euro

Vorig jaar heeft meer dan de helft van de vrouwelijke zzp’ers, 55 procent om precies te zijn, minder dan 25.000 euro met hun bedrijf verdiend. Dit percentage is bij mannen met 18 procent een stuk lager. En waar vrouwen met hun eigen bedrijf 44 procent van het gezinsinkomen bij elkaar verdienen, doen mannelijke zzp’ers dit voor 66 procent.

Dit blijkt uit een onderzoek dat Panteia uitvoerde op het eigen panel dat bestaat uit ruim drieduizend zzp’ers. Het feit dat 55% van de vrouwelijke zelfstandigen zonder personeel minder dan 25.000 euro op jaarbasis verdient, zou volgens het onderzoeksbureau goed kunnen komen doordat vrouwen een lager uurtarief hanteren. Waar de man gemiddeld 60 euro per uur vraagt, daar brengt de vrouw gemiddeld 49 euro per uur in rekening. “Hier is voor de Nederlandse vrouw dus terrein te winnen”, aldus Panteia.

Een andere verklaring zou kunnen zijn dat vrouwelijke zzp’ers gemiddeld minder tijd aan hun onderneming besteden. Waar de man door de bank genomen 48 uur per week werkt, doet de vrouw dat gemiddeld 36 uur. Vrouwelijke zzp’ers werken daarentegen wel meer uren per week dan vrouwelijke werknemers, die gemiddeld 24 uur per week werken.

Uit het onderzoek bleek trouwens ook dat driekwart van de zzp-vrouwen ook op de lange termijn zelfstandig een bedrijf zou willen runnen, terwijl een kwart nu of op termijn mogelijk in loondienst zou willen werken. Ook blijkt dat vrouwelijke zzp’ers, vaker dan mannen, de werkzaamheden alleen uitvoeren, dus zonder hulp van anderen. In die zin is het misschien geen verbazing dat in vergelijking met hun mannelijke tegenhangers een kleiner deel van de vrouwen (10%) zichzelf op termijn mogelijk een bedrijf met personeel ziet leiden.

Reacties