menu
e-boekhouden

‘Grote bedrijven stoppen met huren zzp’ers’

‘Grote bedrijven stoppen met huren zzp’ers’

De VAR is nog maar enkele dagen afgeschaft, of zzp’ers ondervinden hier al drastische gevolgen van. Een aantal grote bedrijven stopt volgens BNR acuut met het inhuren van zelfstandigen zonder personeel, nu ze met modelovereenkomsten moeten gaan werken.

De VAR, Verklaring arbeidsrelatie, werd op 1 mei in de ban gedaan om een einde te maken aan verkapte loondienst en schijnzelfstandigheid. Daarvoor in de plek kwam er een zogenoemd modelovereenkomst, die voor elke beroepsgroep en branche anders. In deze overeenkomst staat duidelijk dat de relatie tussen de zzp’er en de opdrachtgever géén dienstbetrekking is. Máár met de nieuwe regelgeving is de werkgever aansprakelijk mocht de Belastingdienst oordelen dat er geen sprake is van zelfstandigheid. En juist die regel zorgt voor angst onder bedrijven.

‘Nieuwe wetgeving te onzeker’

BNR heeft nu stukken ingezien, waaruit blijkt dat grote bedrijven zeggen helemaal te stoppen met het inhuren van zzp’ers. De nieuwe wetgeving is voor hen simpelweg te onzeker. “Bedrijven willen vóóraf zekerheid. Krijgen ze die niet, dan willen ze alleen nog maar met andere contracten dan zzp-contracten werken”, zo schrijft het nieuwsstation.

Overigens heeft de Belastingdienst opdrachtgevers en zzp’ers een jaar de tijd gegeven om te wennen aan de switch van VAR naar modelovereenkomst. Er wordt in die periode wel toezicht gehouden, maar er volgen nog geen sancties. Of er moet opzettelijk een loopje worden genomen met de wet…

Reacties