menu
e-boekhouden

Gratis voorbeeld facturen in Word

Ben je van plan om zelf je facturen te gaan maken in Word of Excel? Betaalde oplossingen zijn vaak beter, maar als je net gestart bent met je onderneming is er heel veel gratis mogelijk. Op deze pagina noemen we enkele gratis voorbeelden om facturen mee te maken. We hebben daarbij zo goed mogelijk gekeken of alle verplichte gegevens op de factuur aanwezig zijn.

Gratis voorbeeld facturen in Word

Gratis software om facturen te maken

De boekhouding en facturen bijhouden in Excel of Word is uiteraard een prima keuze, maar bedenk dat er op internet steeds meer goede (gratis) facturatie software beschikbaar is. Al eerder hebben we een overzicht gemaakt van de vele gratis facturatie software die er in Nederland beschikbaar is. Op deze pagina tonen we enkele gratis voorbeelden waarmee je facturen kunt maken met Word en Excel.

Factuur voorbeelden in Word en Excel

Zowel Microsoft Word als Excel hebben prima voorbeeld facturen beschikbaar. Je maakt een nieuw bestand aan (of in het Engels ‘new file’) en kiest niet voor een lege pagina, maar voor een sjabloon (of ‘template’). Hier vind je standaard voorbeelden voor facturen (of in het Engels ‘invoice’). Deze gaan van simpele facturen tot de zeer uitgebreide facturen. Vaak is het ook mogelijk om een eigen logo op de factuur te plaatsen (voor een logo generator kijk je hier. Je moet er natuurlijk wel even op letten of alle verplichte items er op staan, en zo nodig deze erbij plaatsen:

• Naam, adres en btw-ID
• KvK-nummer (bij inschrijving Kamer van Koophandel)
• Uniek volgnummer
• Datum waarop de factuur is gemaakt
• Naam en het adres van klant
• Datum (of tijdvlak) waarop goederen of diensten zijn geleverd
• Aantal geleverde goederen of diensten
• Omschrijving van de geleverde diensten/goederen
• Btw-percentage (0, 9 of 21 procent)
• Bedrag dat in rekening wordt gebracht, exclusief btw
• BTW-bedrag in euro’s

Het volgnummer van de factuur moet je uiteraard zelf aanpassen.

Online voorbeelden

We hebben een zoektocht op het internet gemaakt naar websites die gratis factuur sjablonen in Excel of Word aanbieden, er zijn genoeg mogelijkheden:

  • Excel-Boekhouden.nl Dit gratis boekhoudsjabloon is mede mogelijk gemaakt door e-Boekhouden, en geeft ook een voorbeeld voor het maken van een factuur.
  • Tuxx: 4 factuursjablonen voor Excel in verschillende sectoren: groothandel, cateraar, schildersbedrijf en aannemer.
  • Lancelots: duidelijk voorbeeld van een simpele Nederlandse factuur met uitleg.
  • Factuurvoorbeeld.nl: bieden 21 gratis voorbeeldfacturen in Word. Allerlei verschillende branches en documenten zijn hier beschikbaar.
  • Excelfacturen.nl: Gratis voorbeeld facturen volledig aan te passen naar eigen smaak.

Buitenlandse facturen

Is de factuur voor een onderneming in het buitenland, dan gelden er andere regels. Een voorbeeld factuur naar het buitenland waarbij de btw verlegd is vind je hier.

Bewaarplicht

Zoals we dat eigenlijk doen in ieder artikel dat maar enigszins over het onderwerp “factuur” gaat, wijzen we je er graag nog even op dat je verplicht bent om de facturen 7 jaar te bewaren. Al deze jaren kan de belastingdienst inzage eisen in de volledige administratie. Zorg er dus voor dat je de bestanden veilig opslaat (liefst op meerdere locaties), denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid van een backup van je facturen.

Liever een betaald boekhoudprogramma?

Gratis voorbeeld facturen kunnen je natuurlijk op weg helpen maar uiteindelijk is de besparing meestal minder dan je misschien had gehoopt, doordat je er in verhouding opeens veel meer tijd mee kwijt bent. Een compleet programma als e-Boekhouden biedt haar boekhoudprogramma de eerste vijftien maanden (!!!) gratis aan. Daarna kost deze, afhankelijk van welk pakket je kiest, soms nog geen tientje per maand. Dan heb je de administratie in een keer goed geregeld! Op onze pagina over online boekhouden vind je verschillende andere alternatieven.

Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.