menu
e-boekhouden

Gratis online diensten voor ondernemers

Gratis online diensten voor ondernemers

Grote kans dat je als startende ondernemer niet het geld hebt om dezelfde dure tools aan te schaffen als grote bedrijven. Op het internet zijn er gelukkig genoeg gratis alternatieven te vinden die vaak niet onder doen voor betaalde diensten. Hier een overzicht van gratis online diensten waar je als ondernemer gebruik van kan maken.

Google Apps: documenten, email en kalender

De gratis diensten die Google aanbiedt onder de naam Google Apps zijn bruikbaar voor ieder bedrijf. Gmail is een gratis e-mailprogramma met veel opslagruimte (bedrijfsmail zoals naam@mijnbedrijf.nl kun je doorsturen naar gmail). Google Docs is een volledig ‘office’ pakket online: documenten, spreadsheet en presentaties. De opmaak van documenten is misschien niet zo professioneel als in Microsoft Word, maar er is geen ‘office’ pakket waarin zo goed door meerdere personen aan één bestand kan worden gewerkt als Google Docs. Hetzelfde geldt voor de kalender, ook deze kan gemakkelijk gedeeld worden met iedereen in het bedrijf.

Skype: bellen

Skype kun je gebruiken om gratis te bellen naar andere mensen met Skype. Nu er steeds meer ondernemers dagelijks achter de computer zitten is het verstandig om eens te controleren welke klanten je kunt bereiken met Skype. Ook kun je met de werknemers in het bedrijf afspreken om gebruik te maken van Skype om elkaar te bellen. Skype kan overigens ook gebruikt worden om voor een laag tarief naar ‘normale’ telefoonnummers te bellen. Ook het bellen naar het buitenland is vaak goedkoper met Skype.

WordPress: website

WordPress is een gratis Content Management Systeem voor websites. Oorspronkelijk bedoeld om te bloggen, maar tegenwoordig kun je veel meer met WordPress. Veel grote websites draaien volledig om dit CMS. Toch is de leercurve erg laag, iedereen kan met WordPress snel een website voor zijn bedrijf online zetten. Op wordpress.com kun je zonder eigen hosting een blog aanmaken (naam.wordpress.com) en op wordpress.org kun je het platform downloaden om te installeren op een eigen website.

Moneybird: Facturen maken

moneybirdMoneybird is onder Nederlandse zzp’ers het populairste programma voor facturatie. De voornaamste reden is dat een factuur of offerte maken bij Moneybird zeer gemakkelijk is, en zeer overzichtelijk. De mogelijkheden zijn groot, iDeal, bonnetjes opslaan, en zelfs een iPhone app. Je kunt Moneybird gratis proberen.

MailChimp: nieuwsbrief

Heb je een website? Denk dan ook eens na over het opzetten van een mailinglist. Door email adressen te verzamelen kun je contact houden met (potentiële) klanten. MailChimp is een platform waarmee je gemakkelijk een professioneel nieuwsbrief systeem opzet. Tot 500 inschrijvingen is MailChimp gratis, en kan er verder gebruik gemaakt worden van alle functies. Op deze manier kun je gratis een professionele nieuwsbrief versturen die je gratis volledig kan analyseren (hoeveel mensen openen de mail, hoeveel mensen klikken door, etc).

Social Media

Hyves, Facebook, Linkedin, Twitter, allemaal perfecte tools voor netwerken, reclame maken, klanten vinden, klanten binden, etc. En wat we soms weleens vergeten al die ‘social media’ tools zijn allemaal gratis om te gebruiken. Zorg dat je met het bedrijf aanwezig bent op deze platformen.

Dat aanmelden gratis is betekent overigens niet dat het makkelijk is als bedrijf op de juiste manier gebruik te maken van deze tools.

Google Alerts

Nog zo een handige gratis tool van Google is “Alerts“. Bij Google Alerts kun je zoekwoorden opgeven en wanneer Google deze tegenkomt krijg je een seintje (email of een bericht in je rss reader). Door bij zoekwoorden de bedrijfsnaam en eigen naam op te geven, kan gemakkelijk gemonitord worden wanneer jouw bedrijf online wordt besproken, en kan gereageerd worden indien dit nodig is.

Ook kunnen zoekwoorden opgeven worden gerelateerd aan het bedrijf. Pas alleen wel op dat de zoekwoorden niet te globaal zijn anders krijg je honderden ‘alerts’ per dag.

Dropbox: bestanden organiseren

Dropbox maakt het makkelijk om bestanden te gebruiken op verschillende computers of smartphones. Nooit meer bestanden over mailen of op een usb stick zetten, plaats ze in de Dropbox en ze zijn vanaf al jouw computers bereikbaar. Je installeert dropbox op al je computers en wanneer je een bestand opslaat op één locatie zijn ze vanaf de andere locaties ook bereikbaar. Dropbox is tot 2 Gigabyte gratis om te gebruiken.

Drop.io: bestanden delen

Bij Drop.io kun je snel een bestand online zetten en deze delen met derden. Aanmelden bij Drop.io is niet nodig, je upload het bestand en je krijgt een unieke url. Er is de mogelijkheid om een paswoord in te stellen om het bestand te bereiken. Drop.io is gratis voor bestanden tot 100mb.

TeuxDeux: To-do lijstjes

Het maken van to-do lijstjes is ideaal wanneer je efficiënt wilt werken. Het bijhouden van de lijstjes op losse papiertjes die altijd kwijtraken is niet langer nodig, bij de browser tool teuxdeux kun je gratis lijstjes bijhouden voor alle dagen van de week. Simpel, maar heel efficient. De lijstjes kun je ook synchroniseren met je iPhone (de app kost $2.99).

Reacties