menu
e-boekhouden

Gratis 2.500,- voor uw bedrijf?

Klinkt goed, nietwaar? Bijna te mooi om waar te zijn. Helaas, er zijn geen verborgen gebreken welke ik u melden kan. Natuurlijk zijn er wel voorwaarden om dit geld te gebruiken. Misschien voor een aantal van u (startend) ondernemers bekend, maar ik heb het hier over de zogenaamde innovatievoucher.

Deze subsidieregeling wordt beschikbaar gesteld via Senternovem. Ga naar www.senternovem.nl/innovatievouchers (site niet langer achtief, red.) en vraag ‘m aan! Deze voucher is de onze overheid in het leven geroepen om de MKB-ondernemer in contact te brengen met kennisinstellingen met als doel uw product, productieproces of dienst te verbeteren. Niets mis mee, vind ik zelf.

Nu zijn deze vouchers er in twee soorten, groot (7.500,-) en klein (2.500,-). Ik wil het me u graag even hebben over de kleine voucher. Ook deze zijn sinds 21 februari dit jaar weer aan te vragen. Laat u hierbij niet afschrikken door de term innovatie. Dat valt in de praktijk best mee. Als u een onderzoeksvraag heeft waarbij het antwoord meerwaarde heeft voor de Nederlandse economie dan is de kans groot dat u een aantal weken later de trotse bezitter bent van een voucher.

So far, so good. Helaas, hoe eenvoudig en soepel de eerste stappen zijn, hoe veel doorzettingsvermogen van je gevraagd wordt om de 2.500,- uit te mogen geven. Hierbij liep ik tegen twee problemen aan. Bij deze in willekeurige volgorde.

Het geld uitgeven is lastiger dan om het te krijgen!

Er wordt van je gevraagd om deze cheque bij een kennisinstelling weg te leggen. In de praktijk is dit vaak een universiteit of hogeschool. Omdat studenten graag hard werken, flexibel zijn een vaak een frisse invalshoek hebben, vond ik dit prima. Probleem is alleen dat de voucher betaald wordt door Senternovem aan de kennisinstelling zelf. Concreet betekent dat dit dus een medewerker van de hogeschool of universiteit betreft welke op de loonlijst staat. En dit zijn dus geen studenten. Oftewel door deze voorwaarde wordt het vinden van een geïnteresseerde een stuk lastiger. Hij doet dan probleem twee zich voor, het budget. Voor uurtarieven rond de 150,- koop je dus twee dagen onderzoekstijd van een kennisinstelling in. Vaak is dit te kort voor echt een onderzoek uit te laten voeren.

Tegen al deze zaken ben ik zelf opgelopen, waardoor ik dus 10 weken heb mogen wachten heb op een ‘Nee, uw vraag kunnen we niet in behandeling nemen’. Gelukkig schijnt achter de heuvels de zon, want er zijn kennisinstellingen welke reeds voorzorgsmaatregelen getroffen hebben. Deze zijn inmiddels bezig met mijn voucher-verzoek.

Bij deze geef ik dan ook graag de tip voor een ieder die ook een voucher wil inzetten. Vraag eerst na in hoeverre deze kennisinstelling hier ervaring in heeft. Bespaart je in ieder geval 2,5 maand weken afwachten op niets.

Succes!

Groet,
Luc

Reacties