Freelancers en flexwerkers beginnen jaar goed

De freelancers en flexwerkers in ons land zijn het jaar goed gestart. Hun omzet in januari tot en met maart steeg namelijk 7,6% in vergelijk met diezelfde periode een jaar eerder. Vooral in Rotterdam zijn er blijkbaar goede zaken gedaan, want hier werd een omzetstijging van meer dan 15% geboekt.

Dit blijkt uit de kwartaalmonitor van payrollbureau Tentoo, dat zich hiervoor richtte op freelancers en flexwerkers uit Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Hilversum. Algemeen directeur Paul den Ronden van Tentoo denkt dat de positieve cijfers een mooie opmaat zijn voor de rest van het jaar. “Het is echt een signaal dat voor deze doelgroep de weg naar verbetering is ingezet en voortgezet. Het geeft ons absoluut vertrouwen in herstel.”

Daar waar Rotterdam nu de grote winnaar is met een omzetstijging van 15,4%, daar was Utrecht dat nog tijdens de vorige kwartaalmonitor. In het vierde kwartaal van 2013 boekten de freelancers en flexwerkers in Utrecht nog een omzetstijging van 14,8% (Rotterdam en Den Haag deelden met 10,5% een tweede plek). Nu moet de Domstad het met een omzetstijging van 9,2% doen, daarmee nog steeds de een na best scorende stad uit het onderzoek.

In Rotterdam zijn er vooral positieve geluiden waarneembaar uit de hoek van de journalisten/verslaggevers, audiovisuele beroepen en evenementenbranche. Hilversum haakt in op deze groei van Rotterdam. De voornamelijk audiovisuele beroepen zorgden voor een omzetgroei van bijna 8% tegenover 0,6% in het laatste kwartaal vorig jaar. Een stad die het dit jaar niet echt moet hebben van de grotere omzet, is Den Haag. Eindigde de omzetstijging vorig jaar nog op 10,8%, dit kwartaal is de groei maar 1,8%. “In verhouding tot de andere steden zien we in Den Haag eigenlijk dat alle beroepen een minder harde groei laten zien.”

Gerelateerde berichten