menu
e-boekhouden

Freelance als eerste stap naar zelfstandigheid

Persoonlijk ben ik ondernemer in de ICT sector. Een sector die momenteel niet erg te klagen heeft. De markt trekt aan en er is voldoende werk te vinden. Veel bedrijven nemen echter niet direct allerlei ICT mensen in dienst. De ICT branche is vluchtig, mensen zeggen vrij snel hun baan weer op dus even een freelancer inhuren is vaak net zo praktisch. Ideale sector dus om te gaan ondernemen zou je denken. Vanuit een loonfunctie wordt je freelancer. De ideale opstap naar het ondernemerschap.

Persoonlijk zie ik het een beetje als dooddoener. Gisteren opnieuw sprak ik twee mensen die graag een eigen bedrijf willen. “Iets met producten”. Maar omdat ze nu als ICT medewerker goed verdienen maken ze eerst de opstap naar freelancer om dat dan als brug te zien naar het ondernemerschap. Persoonlijk zie ik het meer als eindstation. In de ICT markt wordt gewoon goed betaalt. Zeker als freelancer kun je relatief gemakkelijk veel geld verdienen. Met een uurtarief van 70 euro per uur, en een contractje voor 30 uur in de week kun je een leuk salaris verdienen.

Het is een grote stap

Is daarmee de opstap gemaakt naar het ondernemerschap? Ik denk het niet. Hoe meer je gaat verdienen, hoe meer je uitgeeft. Je uitgaven en levenspatroon past zich vanzelf aan het nieuwe salaris aan. Het is moeilijk een stapje terug te doen als je,  laten we zeggen 40.000 euro verdient. Om dan terug te gaan naar een basissalaris van 20.000 omdat het eerste jaar ondernemerschap nu eenmaal veel tijd en investeringen vergt en zich gewoonlijk slecht laat uitbetalen. Dat is een grote stap. Maar als je in de plaats daarvan gaat freelancen en dus moet kiezen tussen grofweg 60.000 en dan de terugstap naar 20.000 dan is die stap enkel groter gemaakt.

Gewend aan hoger salaris

Ik weet dat je zou denken dat meer geld verdienen je de mogelijkheid geeft om een appeltje voor de dorst te hebben. Dat is zeker belangrijk en zeker waar. Toch wordt het in mijn ogen een onmogelijke opgave om die stap terug te doen, als je eenmaal aan een hoger salaris gewend ben geraakt.

Mijn advies is dan ook om alle bruggen te vergeten. Bedenk wat je werkelijk wilt en ga daarvoor, of vergeet dat. Maar maak geen excuses voor jezelf. Je gaat niet die nieuwe auto of computer of cursus doen als opstap. Je bent niet 3 jaar lang bezig met een ondernemingsplan omdat je wilt dat hij perfect in elkaar zit. Je gaat niet freelancen als eerste opstap. Wil je gaan ondernemen? Wil je je eigen product verkopen?

Ga het doen!

Reacties