menu
e-boekhouden

FNV ZZP wil staatssecretaris Nieuwe Werken

FNV Zelfstandigen, belangenbehartiger van zzp’ers, roept de formateurs op om een staatssecretaris voor ‘Nieuwe Werken’ aan te stellen. Deze zou het overheidsbeleid in lijn moeten brengen met de huidige dynamiek van de arbeidsmarkt.

Zeker de laatste jaren is de groep zelfstandig ondernemers belangrijk geweest voor de Nederlandse economie, ze hebben een deel van het effect van de crisis opgevangen, zowel door hun inzet als door een daling in hun omzet en inkomen, en worden door de overheid gezien als de flexibele schil rond de arbeidsmarkt.

Het Nederlandse stelsel van arbeidsverhoudingen, fiscaliteit en sociale zekerheid sluit echter niet meer aan bij deze veranderende arbeidsmarkt. Het overheidsbeleid is nog teveel toegespitst op een traditionele arbeidsmarkt en de aandacht voor zelfstandig ondernemers wordt verdeeld over drie staatssecretariaten: Economische Zaken, Sociale Zaken en Financiën.

Veranderende arbeidsmarkt vraagt om staatssecretaris voor ‘Nieuwe Werken’

Gezien de bewegingen op de arbeidsmarkt, de belangrijke rol van zelfstandig ondernemers hierin en de nieuwe, flexibele vormen van werken (Het Nieuwe Werken) is een nieuwe visie nodig. FNV Zelfstandigen pleit daarom voor één beleid dat alle werkende en ondernemende burgers hoort, informeert, faciliteert en stimuleert en aangepast is aan de meer flexibele arbeidsmarkt. Een staatssecretaris ‘Nieuwe Werken’ kan dit beleid mede realiseren.

Linde Gonggrijp, directeur van FNV zelfstandigen zegt hierover: “De nieuwe arbeidsmarkt is onafhankelijk, flexibel en de motor achter de nieuwe economie, en het wordt  tijd dat de overheid deze nieuwe manier van werken in zijn armen sluit en integreert met het overheidsbeleid.  Een staatssecretaris ‘Nieuw Werken’ kan het overheidsbeleid in lijn brengen met de dynamiek die er op de arbeidsmarkt is en de valkuil van oude verhoudingen en patstellingen vermijden.

Reacties