menu
e-boekhouden

De financiële crisis was gunstig voor tech-startups

De financiële crisis was gunstig voor tech-startups

De wereldwijde financiële crisis tussen 2007 en 2009 heeft de bedrijfswereld weinig goeds gebracht. Toch bleek deze periode een vruchtbare tijd voor tech-startups die nu veel geld waard zijn. Succesvolle bedrijven als Uber, AirBnB, Dropbox en Slack werden tussen 2007 en 2009 opgericht. Toeval of een logisch gevolg?

Bedrijvendatabase Mattermark bracht alle Amerikaanse ‘unicorns’ in kaart, oftewel bedrijven die in of na 2003 zijn opgericht en nu meer dan 100 miljoen dollar waard zijn. Het ontdekte dat driekwart van de bedrijven nog wacht op een exit (door bijvoorbeeld een beursgang of overname). Na een verzoekje van een Google-engineer besloot Mattermark de data te sorteren op oprichtingsjaar.

Vruchtbare bodem voor unicorns

Wat gelijk opviel was dat de financiële crisis een vruchtbare bodem bleek voor unicorns. Bedrijven als Uber, Airbnb, Github, Square, Slack en Dropbox werden alle in die periode opgericht. In een tijd van economische onzekerheid en langzame groei ontstonden bedrijven die de manier waarop we werken revolutionair hebben veranderd.

Unicorns tijdens financiële crisis

2009 bleek een uiterst goed jaar, wat vooral komt doordat Uber in dat jaar werd opgericht. Uit eerder onderzoek van Mattermark bleek al dat Uber goed was voor bijna 20 procent van alle financiering in niet-beursgenoteerde unicorns uit hun dataset.

De crisis als katalysator

De crisis kan dus goed werken als katalysator. De burgemeester van Chicago, Rham Emanuel, zei in 2008 al: “Laat nooit een ernstige crisis verloren gaan. En wat ik daarmee bedoel is dat het een kans is om dingen te doen waarvan je denkt dat je dat daarvoor niet kon doen.”

‘Crisis gouden tijdperk voor tech-bedrijven’

Volgens Mattermark hebben sommige van Amerika’s grootste startups die mogelijkheid tussen 2007 en 2009 inderdaad niet laten liggen. De arbeids- en woningsmarkt kwamen samen om zo een deeleconomie te creëren, en de komst van smartphones rond 2007 gaf veel bedrijven een nieuw platform voor hun applicaties en diensten. “Enigszins paradoxaal kunnen we terugkijken op de wereldwijde financiële crisis als een gouden tijdperk voor tech-ondernemers, een die we waarschijnlijk niet snel weer zullen meemaken.”

Reacties