menu

Financieel administratief werknemers verliezen baan

Een groot aantal financieel administratief werknemers heeft zijn werk verloren en dat komt met name door de digitalisering van het bedrijfsleven. In de financiële sector, de handel en de industrie hebben hierdoor een boel mensen ander werk moeten zoeken.

Het UWV verstrekt op dit moment zo’n 16.000 lopende WW-uitkeringen aan werkzoekenden met een financieel administratieve achtergrond. Dat is bijna het dubbele van het aantal lopende WW-uitkeringen aan het begin van de crisis in 2010. De werkzoekenden moeten een nieuwe baan hoogstwaarschijnlijk het best zoeken buiten de administratieve sector.

Het ziet er immers niet uit dat de situatie ten goede zal veranderen. De vraag naar financieel administratief medewerkers zal de komende jaren waarschijnlijk alleen maar verder afnemen, omdat bedrijven hun financiële administratie meer en meer digitaliseren.

Overstapberoepen voor de financieel administratief medewerker

Het UWV beseft dat ook en heeft de notitie ‘Overstapberoepen voor de financieel administratief medewerker’ [pdf] geschreven. Hierin kijkt het naar de kansen op de arbeidsmarkt die mensen uit dit werkveld hebben. Er liggen vooral mogelijkheden bij beroepen die in principe weinig tot niks van doen hebben met administratief werk. Zo zijn er kansen in de klantcontact, dus bijvoorbeeld als callcentermedewerker, medewerker klantenservice, commercieel medewerker binnendienst of servicedeskmedewerker ICT.  Een overstapberoep in de detailhandel ligt volgens UWV minder voor de hand.

Mocht een financieel administratief medewerker desondanks op zoek zijn naar een ander beroep binnen het administratie werkveld, dan is de beste kans een beroep als (assistent-)controller of assistent-accountant. Een hogere opleiding is voor dit soort beroepen wel vereist.
Overstapkansen van financieel administratief medewerker

De overstapkansen van financieel administratief medewerkers

Reacties