Factuur wordt gemiddeld na 42 dagen betaald

Factuur wordt gemiddeld na 42 dagen betaald

De gemiddelde factuur in het Nederlandse bedrijfsleven wordt na 42,3 dagen betaald. Daarmee worden de sneller voldaan dan ooit te voren. In het laatste kwartaal van vorig jaar werden facturen gemiddeld zelfs binnen een recordtijd van 40,9 dagen betaald.

Is jouw debiteurenadministratie onvergelijkbaar met die van je buurman? Dat kan aan jouw debiteurenbeheer liggen, maar ook aan wie je klant is. Dit blijkt uit een studie [pdf] die Graydon deed naar betaalgedrag in ons land. Dat doet het al sinds 2002 en zo bleek dat vorig jaar een recordjaar was wat betreft de gemiddelde terugbetaaltijd van facturen. In vergelijking met 2014 werden facturen vorig jaar gemiddeld 4 dagen sneller betaald.

Snel en foutloos facturen maken met een eenvoudig facturatieprogramma? Probeer e-Boekhouden gratis uit of MoneyMonk. Of kies zelf het juiste online facturatieprogramma uit met ons overzicht.

De overheid is de traagste terugbetaler

De overheid is – wederom – de traagste sector volgens dit onderzoek. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de dienstverlenende tak, zoals ministeries en politie, beter betaalt dan het landelijk gemiddelde. Het relatief slechte cijfer is vooral te wijten aan de industriële (semi)overheid, zoals water- en elektriciteitsbedrijven.

Facturen in zakelijke dienstverlening na 36,8 dagen betaald
In de zakelijke dienstverlening zitten de terugbetaal-kampioenen; in deze sector werden in het laatste kwartaal van vorig jaar facturen gemiddeld binnen 36,8 dagen terugbetaald. Ook in de IT & Telecom en de land- & tuinbouw wordt er relatief snel geld overgemaakt.

‘Meer ruimte om te investeren’

De trend van stipter betalen heeft zich volgens de onderzoekers ook in het laatste kwartaal van vorig jaar doorgezet. “De resultaten van zowel het 4e kwartaal alsmede van 2015 zijn veelbelovend”, zo zegt Frans van den Heuvel van Graydon. “Dankzij een beter betaalgedrag, krijgen ondernemers weer meer ruimte om te investeren en zich te onderscheiden in de markt. Een positieve ontwikkeling voor de Nederlandse economie.”

Linda

Linda

Linda werkt sinds 2015 bij Zietuwel, het bedrijf achter Ondernemen & Internet. Hier houdt ze zich hoofdzakelijk bezig met interviews, events en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Linda

Gerelateerde berichten