e-boekhouden

F-3 Financiering

Het starten van een onderneming vraagt veel inzet, geduld en doorzettingsvermogen. Het idee of het product is er, de commerciële kant is afgedekt, de juiste mensen zijn gevonden. Het enige dat ontbreekt, is het (door-)startkapitaal.

De meeste ondernemers financieren via reguliere wegen zoals de bank, lease, factoring of investeerders. Maar voor starters en écht snelle groeiers, zijn deze opties soms onvoldoende. De banken en venture capital-bedrijven zijn huiverig en informal investors moeizaam te vinden of het concept past niet in ‘hun plaatje’. Dan wordt het tijd om creatief naar een andere vorm van financiering te zoeken.

F-3 financiering?

In de sector wordt ook wel eens gesproken over F-3 financieringen. F-3 staat voor ‘Family, Friends and Fools’. Zij zijn het vaak die de startende ondernemer voorziet van geld om zijn of haar dromen waar te gaan maken. Meestal in een één op één-relatie (startende ondernemer met vader/moeder als borg). Soms met meerdere suikerooms/tantes.

Dit F-3 fenomeen is echter ook te institutionaliseren.  Een leuke vorm is het oprichten van een STAK (STichting Administratie Kantoor); houdster van de aandelen van de (op te richten) onderneming. De waardering van de STAK geschiedt op basis van een door een accountant opgesteld rapport. Een business proposal wordt opgesteld en voorgelegd aan ‘Family, Friends and Fools’.

STAK

De STAK geeft vervolgens certificaten van aandelen uit aan deelnemers die inschrijven op de uitgifte (bijvoorbeeld in porties die liggen tussen de 5.000 en 10.000). De voordelen van deze methode zijn:
– Snelheid (doorlooptijd tussen de één en twee maanden mogelijk)
– Beperkte regelgeving
– Veel potentieel gegadigden (relatief lage instap mogelijk)
– Beperkte kosten (accountant/notaris)
– Controle van de onderneming blijft in eigen hand

De F-3 financiering richt zich in de praktijk op het binnen halen van bedragen die liggen tussen de 100.000,- en 1.000.000,- Is een lager bedrag noodzakelijk dan zie je ook voorbeelden waarbij gebruik gemaakt wordt van obligaties van bijvoorbeeld 1.000,- Deze worden verkocht aan familie, vrienden en relaties. Na een aantal jaren kunnen deze weer worden uitgeloot en uitbetaald. Met of zonder interest, afhankelijk van de opzet van de uitgever van de obligaties.

Deze F-3 financiering geeft aan dat je ook met geld ondernemend en creatief om kan gaan. Vaak uit nood geboren aangezien de reguliere banken in de praktijk niet staan te springen om startende ondernemers te financieren.

Gerelateerde berichten