menu

Extra hulp? Wat als deze wegvalt?

Het gaat goed met de stage. Mijn stagiaire wordt steeds zelfstandiger en lijkt er geen problemen mee te hebben als ik soms een project moet afmaken. Soms hamer ik wat op eigen initiatief en zelfstandigheid en helemaal fair is dat niet want het is vooral eigen belang. Maar mijn stagiaire pikt het goed op en als ik soms een suffe collega ben die een hele dag maar weinig zegt, krijg ik daar gelukkig niet veel klachten over. Maar dan gaat het opeens mis.

Ziekenhuis

Mijn stagiaire is ongewild in een ziekenhuistraject gekomen. Over de details van haar wil ik eigenlijk niet te diep ingaan behalve dat het toch wel ernstig lijkt. Ik heb erg met haar te doen en hoop dat het uiteindelijk voor haar zeer mee zal vallen. Voor het bedrijf heeft het echter ook effecten en die zijn voor andere ondernemers misschien wel belangrijk om te weten.

Het is een schat en ze heeft zelfs aangeboden om de stage wat te verlengen als ze veel dagen er niet kan zijn door het ziekenhuis. Onzin natuurlijk want daardoor komt ze misschien met haar school of privé in de knoop en ze kan er echt niets aan doen dat ze nu enkele dagen er niet is. Neemt niet weg dat ik haar qua werk wel mis. Ze werkt hard en regelmatig moet ik ’s middags werk voor haar zoeken omdat ze alle taken die dag al af heeft. Wat zij echter niet beseft is dat als zij 2 uur per dag hard werkt ze al een zeer grote aanwinst is voor het bedrijf. Ze installeert software, ontwerpt websites, plaatst berichten, maakt facturen of verwerkt andere financiële administratie. Ze is echt een belangrijke schakel in het bedrijf en nu ben ik vandaag al 4 uur bezig met zaken die zij prima had kunnen doen. Dat blijkt even schrikken! Als zij er 10 uur over doet is dat prima, maar als het mij 4 uur kost is dat opeens vervelend!

Niet alleen tijdverlies, ook kosten…

En dan heb ik het nog maar over een relatief gratis stagiaire! Als je dit vergelijkt met een vaste kracht die je gewoon door moet betalen, en van wie je nu ook zijn of haar taken moet overnemen, dan zou je als ondernemer pas echt de risico’s van personeel tegenkomen! Dat is wel even de andere kant van mensen in dienst nemen. Wat nu als zij in vaste dienst was geweest? Als ze nu echt een maand uit de running is? Dan kost dat mij 160 uur wat niet uitgevoerd is, een maand salaris, informatie die ik zoeken moet, en ze doet dingen die ik soms zelf amper kan! Toch wel even de andere kant van het verhaal. Iets om over na te denken.

Mij bewijst het dat ik toch nog maar even wacht met vaste medewerkers in dienst te nemen.

Reacties