menu
e-boekhouden

Excel populair bij belastingaangifte ondernemers

Voor ondernemers zijn er anno 2010 zeer veel online boekhoudprogramma’s welke direct ondersteuning bieden bij de BTW en inkomsten belastingaangifte. Toch gebruikt eenderde van de ondernemers nog steeds Excel voor het bijhouden van de boekhouding en wordt de belastingaangifte 2009 in april weer vooral gedaan met deze cijfertjes.

Online boekhouden enorm ontwikkeld in 2009

Online boekhoudsoftware is eigenlijk niets nieuws en al vanaf het jaar 2000 ongeveer zijn er diverse aanbieders van software. Moest deze eerst nog met een CD worden geinstalleerd op de computer, tegenwoordig kan bijna alles via het internet en kun je bijna met een druk op de knop de belastingaangifte doen. En de ontwikkeling staat niet stil, ook in 2009 zijn er weer enkele nieuwe aanbieders bij gekomen. Recent schreven we nog over nieuwe spelers die al een aardig marktaandeel hebben veroverd in de boekhoudmarkt.

Voor ons reden om eens te onderzoeken of alle nieuwe en vernieuwde software er ook voor zorgt dat de boekhouding ook echt anders geregeld wordt. Het blijkt allemaal zo’n vaart niet te lopen. Onder de 241 startende ondernemers die wij hebben gevraagd wat ze nu gebruiken voor de boekhouding gaf 33% aan dat ze de boekhouding regelen in Excel. Een schrikbarende 20% heeft nog een ouderwets schriftje en schoenendoos met bonnetjes en maar 12% geeft aan online boekhoudingsoftware te gebruiken.

Zo’n tien procent geeft aan te beseffen dat ze het helemaal nog niet echt geregeld hebben en 23% laat het geheel over aan een boekhouder of accountant.

Kosten blijken barrière

Dat er ook online software gebruikt kan worden is de meeste ondernemers wel bekend maar vaak worden deze kosten uitgespaard als het bedrijf net van start gaat. De cijfers uit het ondernemingsplan komen toch vooral uit Excel en als daar al verschillende formules en grafiekjes mee zijn opgebouwd is het vaak net zo makkelijk om hier dan ook de echte boekhouding zelf in te starten. Als men eenmaal bezig is en een beetje gewend is geraakt aan een programma verliest men de interesse ervoor en wordt er niet zo snel meer overgestapt.

Behalve dan natuurlijk zo rond de belastingaangifte in de maanden maart en april. Deze tijd wordt het druk bij de online softwareaanbieders. Veel mensen proberen nu een belastingaangifte samen te stellen en komen erachter dat lang niet alles even gemakkelijk gaat. Zo heeft Excel niet standaard een jaarrekening, begroting of eigen vermogen-berekening. Online boekhoudaanbieders hebben dit vaak wel standaard in de software ingebouwd en profiteren deze maand van mogelijke verwarring die met Excel ontstaat. Het percentage dat met Excel de boekhouding doet zal dan ook eind april weer even gezakt zijn. Waarna alle nieuwe starters in de maanden daarna, waarschijnlijk gewoon weer eerst met Excel aan de slag gaan.

Reacties