e-boekhouden

Er is geen ondernemersgen, wel families met geld

Er bestaat geen speciaal ondernemersgen dat ervoor zorgt dat ze risico durven nemen, ze komen vaak gewoon uit een familie met geld. Dat is kort door de bocht gezegd wat Quartz concludeert na een recent onderzoek van de National Bureau of Economisch Research.

We kennen allemaal de verhalen van Bill Gates, Mark Zuckerberg en Steve Jobs die hun school niet afmaakten, maar toch invloedrijke ondernemers werden. Vaak wordt hen bepaalde kwaliteiten toegeschreven zoals lak aan conventies, voortschrijdend inzicht en de durf om iets te doen. Ze zouden een ondernemersgen hebben. Maar uit een oud onderzoek [pdf] onder ondernemers bleek al dat toegang tot geld voor een groot deel bepaalt of iemand ondernemer wordt of niet.

Ondernemers nemen meer risico als er toegang is tot geld

Iets wat nog eens wordt bevestigd door recent onderzoek, zo meldt Quartz. Toegang tot geld zorgt er juist voor dat ondernemers die bejubelde eigenschap, het nemen van risico, kunnen toepassen. Logisch ook. Want als je je over financiën geen zorgen hoeft te maken, is het makkelijker om creatief te zijn.

Nu wil creatief omgaan met risico’s zeker niet zeggen dat je een betere ondernemer bent, maar om echt tot de top te behoren zul je soms een gokje moeten wagen. Als je dan een veiligheidsnet hebt, durf je geheid meer risico te nemen. “Genen doen er waarschijnlijk wel toe, net zoals bij de meeste dingen in het leven, maar niet zoveel”, zo vertelt professor Andrew Oswald van de universiteit van Warwick.

Nieuw onderzoek van de National Bureau of Economic Research focuste zich op het nemen van risico’s op de beurs en hieruit bleek dat omgevingsfactoren (dus niet genetische) het gedrag het meest beïnvloedden. Hieruit zou kunnen worden geconcludeerd dat risicotolerantie (in welke mate de klant de financiële risico’s kan opvangen) geconditioneerd is, wat dus de mythe ontkracht van het ondernemersgen.

‘Starten van onderneming is privilege’

“Veerkracht is ongetwijfeld een noodzakelijke eigenschap voor succes; veel noemenswaardige ondernemers ervoeren pas succes nadat ze mislukte ondernemingen hadden geleid. Maar de toetredingsdrempel is nu eenmaal zeer hoog”, zo schrijft Quartz.

Het starten van een onderneming lijkt dan een privilege te zijn. “Veel startup-oprichters keren zichzelf in het begin geen salaris uit. De gemiddelde kosten om een startup te beginnen bedragen zo rond de 30.000 dollar volgens de Kauffman Foundation”, zo schrijft de website. “En data laat zien dat meer dan 80% van kapitaal van nieuwe ondernemingen komt van eigen spaargeld, familie en vrienden.”

Gerelateerde berichten