menu
e-boekhouden

Elektronisch factureren nog niet de standaard

Elektronisch factureren nog niet de standaard

Elektronisch factureren, of e-factureren, mag dan al enkele jaren mogelijk zijn, het blijkt nog niet helemaal goed ingeburgerd te zijn. En dat terwijl softwareleveranciers vorig jaar een standaard hebben geïmplementeerd om zo elektronisch factureren te stimuleren.

E-factureren, oftewel het elektronisch versturen van facturen, is de laatste jaren populairder geworden en wordt ook van allerlei kanten actief gestimuleerd. Onder meer met de omarming van het UBL-standaard door de Nederlandse overheid en andere Europese landen.

Verplicht voor leveranciers van de overheid

Daarnaast is het sinds 1 januari 2017 zelfs verplicht voor leveranciers van de overheid om hun facturen elektronisch in te dienen. Er wordt dus van alles aan gedaan om elektronisch factureren populair te maken. Maar tot nu toe lijkt het nog niet heel erg aan te slaan. “Alle ontwikkelingen ten spijt buigt de accountancybranche nog steeds niet massaal om naar elektronisch factureren en is zelfs de implementatie van scannen en herkennen bij de nodige kantoren nog in volle gang”, aldus onderzoeksbureau GBNed, dat een rapport schreef met de summiere titel ‘Scannen en herkennen van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking op basis van robotic accounting’.

Meer tools die het mogelijk maken

Ondanks dat elektronisch factureren nog geen gemeengoed is geworden in de wereld van accountants, zijn er wel steeds meer tools die elektronische factuurverwerking mogelijk maken. “Met name op het gebied van ophalen en verzenden van betreffende facturen. Dergelijke tools zijn in de praktijk met name geïntegreerd in boekhoudprogramma’s. Bij elektronisch factureren moeten berichten- en transportstandaarden, evenals de verdere techniek, volledig onder de motorkap zitten volgens ons.”

Volgens GBNed maakt het voor een gebruiker van een boekhoudprogramma niet uit hoe een UBL-factuur eruitziet in XML. Alles moet eigenlijk gewoon vlekkeloos en automatisch verlopen. Als voorbeeld van goede boekhoudsoftware noemen ze programma’s die elektronische facturen automatisch in de software inladen en die ook zoveel mogelijk automatisch boeken, natuurlijk met de nodige controles.

Pdf moet standaard onderdeel worden van UBL-factuur

Wat het gebruik van e-facturen mogelijk zou kunnen laten toenemen, is een pdf standaard onderdeel te laten zijn van een UBL-factuur. Veel gebruikers hechten volgens het bureau veel belang aan een factuur in pdf-formaat, die voor iedereen leesbaar is en kan worden opgenomen in een digitaal factuurarchief.

Reacties